Premium
20. února 2018 • 18:37

Fjodorov exkluzivně 20 let po Naganu: Češi, vyhráli jste spravedlivě

Autor: Vladimír Rauš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žádný jiný ruský hokejista neposbíral v NHL víc bodů než on. Čtyřikrát slavil titul mistrů světa, třikrát se stal šampionem Stanley Cupu. Jenom na olympiádě musel Sergej Fjodorov třikrát poslouchat cizí vítěznou hymnu. V Naganu za to mohli Češi, kteří ve finále oplatili Rusům porážku ze skupin. V exkluzivním rozhovoru pro magazín deníku Sport k 20. výročí od památného turnaje rozebírá také svůj pohled na Dominika Haška a Jaromíra Jágra, ale okolnosti svého útěku ze Sovětského svazu do NHL. A dozvíte se, proč zůstalo utajené jeho manželství s tenistkou Annou Kurnikovovou.



Ve vaší bohaté sbírce medailí schází jenom olympijské zlato, nejblíž k němu jste byl právě v Naganu. Jak moc vás to mrzí?
„Když se ohlížím za olympijským hokejovým turnajem, zpětně si uvědomuju, jak blízko k vytouženému zlatu jsme byli. V tu chvíli to určitě zamrzelo. Na druhou stranu musím sportovně uznat, že český tým cestou do finále zdolal mnohem těžší překážky než my. Po urputném boji vyřadil hvězdné Američany a Kanaďany, kdežto my jsme celkem lehce šli přes Bělorusko a Finsko. Z tohoto hlediska považuju český triumf v Naganu za spravedlivý. Navíc i olympijské stříbro má obrovskou váhu.“

Přitom olympijská sezona nezačala pro vás zrovna šťastně. Nedohodl jste se s Detroitem na nové smlouvě a zmeškal skoro polovinu základní části NHL.
„Jenom bych chtěl podotknout, že o žádný truc z mé strany nešlo. Všichni měli zájem o pokračování spolupráce, jenom jsme se nemohli domluvit. Bylo to pak pro mě těžké. Podle regulí NHL jsem nemohl trénovat společně s týmem a musel jsem si zajistit soukromé tréninky. Pronajímal jsem si led a zval pár spoluhráčů, většinou z řad místních juniorů. To pak na olympijské myšlenky nemáte čas ani náladu. Vlastně jsem si ani neuvědomoval, že Hry v Naganu se kvapem blíží. Do reality mě vrátil telefonát od vedoucího ruské reprezentace někdy v polovině ledna. Řekl, že kvůli zranění Alexe Kovaljova se v mužstvu uvolnilo jedno místo v útoku. Chtěli, abych tam hrál já.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud