19. června 2018 • 22:20

Král David. Pastrňák obhájil Zlatou hokejku jako první hráč od roku 2008

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nyní už patří do klubu výjimečných. Hokejový reprezentant David Pastrňák se stal vítězem 50. ročníku Zlaté hokejky a obhájil tak prvenství z minulé sezony, kterou ovládl jako nejmladší hráč v historii. Obhajoba prestižní trofeje se naposledy povedla Jaromíru Jágrovi před deseti lety. Útočník Boston Bruins při svém druhém triumfu v řadě překonal s přehledem o 107 bodů hvězdu Philadelphie Jakuba Voráčka. 



Před rokem Pastrňák předčil Voráčka o 49 bodů a stal se nejmladším vítězem v historii ankety. Třetí příčku obsadil stejně jako loni další útočník David Krejčí. Pastrňákův spoluhráč z Bostonu zůstal za Voráčkem o 34 bodů. Nejlepším hráčem působícím v Evropě je na šestém místě Pavel Francouz, který hájil branku Čeljabinsku v KHL. Také reprezentační jednička uplynulé sezony zkusí štěstí v NHL, kde uzavřela smlouvu s Coloradem.

"Jsem rád, že tu mohu být mezi těmi deseti nejlepšími hráči a dalšími lidmi. Chci poděkovat mamince, bráchovi a babičkám. U nás je ta rodina úzká, ale bez nich bych to nedokázal. Je pro mě velká čest vyhrát tuto anketu. A jestli vyhraju za rok i potřetí? To vážně nevím, žiju ze dne na den a každý si užívám. Uvidíme," řekl na pódiu Pastrňák.

Staronový držitel 25 kilogramů vážící bronzové sošky hokejisty od Zdeňka Němečka má za sebou v NHL čtvrtou sezonu a vytvořil si v ní nová maxima. V 82 zápasech si připsal 80 bodů za 35 branek a 45 asistencí. V play off ve 12 duelech nasbíral 20 bodů za šest gólů a 14 přihrávek.

Pastrňák znovu vládne českému hokeji. Navázal na Jaromíra Jágra
Video se připravuje ...

Bruins ale ztroskotali už ve 2. kole na Tampě Bay. Po porážce 1:4 na zápasy mohl Pastrňák, který loni podepsal s klubem šestiletý kontrakt na 40 milionů dolarů, posílit reprezentaci na světovém šampionátu v Dánsku. V pěti zápasech včetně neúspěšného čtvrtfinále zaznamenal čtyři góly a dvě nahrávky.

Osmadvacetiletý Voráček vedl průběžně po prvním kole ankety, v níž hlasují zástupci Českého svazu ledního hokeje, trenéři reprezentace, mládežnických výběrů i klubů nejvyšší soutěže a novináři, právě před Pastrňákem. Po druhém už měl takřka stobodové manko. O vítězi rozhodovaly pouze hlasy ve třetím kole.

Ani jeden hlas nezískal Jaromír Jágr. Šestačtyřicetiletý rekordman ankety s dvanácti prvenstvími má za sebou vinou zranění nevydařenou sezonu, do níž vstupoval jako hráč Calgary a zakončil ji v Kladně.

Jako nejlepší junior byl na slavnostním vyhlášení v pražském Foru Karlín oceněn podruhé za sebou devatenáctiletý Martin Nečas, který pomohl Brnu k obhajobě extraligového titulu. V hlavní anketě skončil Nečas sedmý.

"Kromě rodiny, jež mě nesmírně podporuje, musím hrozně moc poděkovat Liborovi Zábranskému, který mě vzal v Brně do áčka, a také Martinu Eratovi, jenž mě dvě sezony vychovával - hlavně tedy během té první - a byl to takový můj druhý táta," uvedl Nečas na adresu majitele Komety a lídra mistrovského týmu.

Nejlepší hokejistkou byla zvolena Alena Polenská, útočnice Dynama Petrohrad a kapitánka reprezentace. Ocenění pro sledge hokejistu sezony převzal Pavel Doležal z Pardubic.

Na slavnostní vyhlášení byli pozváni všichni dřívější vítězové ankety, mezi předávajícími či v hledišti nechyběli Patrik Eliáš, Dominik Hašek, Vladimír Martinec, Vincent Lukáč, Jiří Králík, Igor Liba, Tomáš Vokoun, Miloš Holaň či Roman Turek.

Konečné pořadí ankety Zlatá hokejka 2018
POŘADÍ JMÉNO KLUB BODY
1. David Pastrňák Boston Bruins (NHL) 659
2. Jakub Voráček Philadelphia Flyers (NHL) 552
3. David Krejčí Boston Bruins (NHL) 518
4. Tomáš Hertl San Jose Sharks (NHL) 360
5. Ondřej Palát Tampa Bay Lightning (NHL) 353
6. Pavel Francouz Traktor Čeljabinsk (KHL) 334
7. Martin Nečas HC Kometa Brno 250
8. Ondřej Kaše Anaheim Ducks (NHL) 234
9. Martin Erat HC Kometa Brno 226
10. Milan Gulaš HC Škoda Plzeň 199

David Pastrňák s trofejí pro vítěze Zlaté hokejky, kterou ovládl podruhé v řadě
David Pastrňák s trofejí pro vítěze Zlaté hokejky, kterou ovládl podruhé v řadě

Pastrňák: Ještě mám pořád mezery. Dlouhodobá smlouva mi strašně pomohla
Video se připravuje ...

Voráček se na Zlaté hokejce poprvé ukázal s přítelkyní Markétou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud