22. února 2021 • 14:41

Jak to vypadá v Naganu a zlaté hale? Místo ledu bazén, Jágr zůstal na zdi

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Přepište dějiny, Česká republika vyhrála Zimní olympijské hry v ledním hokeji…“ Od legendárního řevu komentátora Roberta Záruby po finálovém triumfu českých hokejistů v Naganu právě dnes uběhlo už 23 let. Slavný moment se odehrával v ikonické hale Big Hat, Češi si ale zahráli i ve druhé hokejové aréně Aqua wing. Jak to v japonském dějišti olympiády vypadá v současnosti? To před časem (a před pandemií koronaviru) zjišťovala Naomi Adachi pro Mall.tv.



Hala The Big Hat, tedy v překladu velký klobouk, byla dokončena v roce 1995 a měla unikátní architektonické řešení, ale nesměla převyšovat okolní zástavbu. Takže na vyvrcholení „Turnaje století“, na němž se pod pěti kruhy poprvé představily všechny největší hvězdy z NHL, mohlo dorazit jen něco málo přes 10 tisíc diváků.

Stadion, kde Dominik Hašek, Jaromír Jágr či Vladimír Růžička prožívali nezapomenutelné momenty, funguje dodnes. Může se v něm hrát i hokej, probíhají tu krasobruslařské soutěže, ovšem hlavní využití je jinde: konference, kongresy... Když se dovnitř snažila dostat Naomi, zrovna se tu chystal velký koncert.

V hale Aqua Wing, v níž Češi vstupovalo do hokejového Turnaje století, je dnes plavecký bazén...
V hale Aqua Wing, v níž Češi vstupovalo do hokejového Turnaje století, je dnes plavecký bazén...

Památky na „Turnaj století“ tu můžete najít stále - třeba dres a fotku Jaromíra Jágra nebo plaketu se jmény olympijských vítězů.

Do olympijského turnaje nicméně čeští hokejisté vstupovali v ještě menší hale Aqua Wing, kde v důležitém zápase porazili Finsko 3:0. Led a branky byste tu dnes ale hledali marně - aréna byla přestavěna na krytý plavecký bazén a posilovnu.

Na návštěvu můžete vyrazit i do M-Wave, kde se odehrávaly soutěže rychlobruslařek a rychlobruslařů a také medailové ceremoniály. V unikátní hale, jejíž tvar byl inspirován okolními horami, najdete olympijské muzeum… Vzpomínáte, jak třeba vypadali roztomilí naganští maskoti?

Jak probíhal zlatý let z Nagana? Vzpomínají Čechmánek i s posádkou letu
Video se připravuje ...

Členové zlatého týmu: Nagano českému hokeji i ublížilo
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud