Jiří Fejgl
1. března 2010 • 14:03

Komentář: Hokej i fotbal v Česku bojují s hloupostí

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
18
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České sportovní fenomény ničí stejné problémy. Hokej i fotbal – oba nádherné sporty v místním podání upadají. A v obou případech je diagnóza podobná: Brzdí je hloupost, neochota přijímat nové trendy, podněty ze zahraničí…



Kde se tyto špatnosti berou?

Mohou za ni (bohužel) ti nejdůležitější. Nositelé slavných jmen, muži jejichž názory formují prostředí sportu. Bývalí reprezentanti, hvězdy, osobnosti, prostě vzory.

Česko - Slovensko 0:2. Jsme horší ve fotbale i v hokeji »

„Fotbal není věda,“ říká například Ladislav Vízek, kdysi Fotbalista roku, nyní břitký komentátor. Většina jeho názorů sedí – ale některé ne. Vízek například často kritizuje trenéra novátora Jaroslava Hřebíka, ukázkového nositele směru, kterým by se český fotbal (a vlastně i hokej) měl ubírat.

Jak je na tom hokej? Jen si vzpomeňte! „Hlavně se z toho nepo…,“ říkával Ivan Hlinka o taktických plánech před zápasem. A dodával: „Nejsem inženýr přes kličky.“ „Musíme pálit bomby k tyči,“ doplňoval ho jeho letitý spolupracovník a pozdější kouč národního mužstva Josef Augusta.

Jim dvěma – stejně jako fotbalovému praktikovi Karlu Brücknerovi – pomohla výjimečná hráčská generace. Proto se tito koučové stali nezapomenutelnými a úspěšnými.

Jágr: Lepší časy přijdou možná za 10 let »

Jenže nyní oba sporty postihl kritický nedostatek světových fotbalistů a hokejistů.

Proto se musí přístup změnit!

„Máte-li úspěchy, jste jazykově vybavený, sebevzděláte se, jezdíte po světě, tak v českém fotbale je to horší, než když řeknete, že máte lepru,“ pronesl pro deník Sport Josef Csaplár, další z kategorie »nových« koučů.

„Hokej je dneska věda, ale hlavně v cizině. V tom je náš problém,“ postěžoval si ve Vancouveru při setkání s novináři Tomáš Král, předseda hokejového svazu. „Mladí kluci nechtějí trénovat, nechtějí se učit.“

K tomu přidal strašidelnou statistiku: z dvaadvaceti členů reprezentace do sedmnácti let jich sedmnáct ve škole propadá…

Fotbal i hokej jsou prostě stejně nemocní. Hloupost je strašná diagnóza.

Vstoupit do diskuse
18


Články odjinud


Články odjinud