Romana Barboříková
4. června 2019 • 05:00

Top momenty Gira 2019: Odstoupení Dumoulina či hra Nibaliho s Rogličem

Vstoupit do diskuse
0
  • Primož Roglič, Richard Carapaz a Vincenzo Nibali - tři klíčové postavy letošního GiraPrimož Roglič, Richard Carapaz a Vincenzo Nibali - tři klíčové postavy letošního GiraFOTO: Profimedia.cz

    Na letošní Giro d´Italia se dá dívat z mnoha pohledů a najdeme v něm spoustu zajímavých momentů. Už sám vítěz je pro mnohé překvapením. Richard Carapaz předváděl dobré výkony v Itálii už loni, ale s růžovým dresem u něj počítal jen málokdo. Sehrála zde roli taktika? Jistě ano. Jak ta týmová, kdy Movistar šetřil své jezdce hlavně do hor, ale i ta soupeřů. Zde jsou i další okamžiky 102. ročníku Corsa Rosa, které stojí za připomenutí.

  • Rogličovy časovky

    Bývalý slovinský skokan na lyžích patřil k největším favoritům. Všechny tři etapové závody, do kterých v této sezoně nastoupil, vyhrál. Před Girem měl formu jako hrom. Ale jak poznamenal český účastník první letošní Grand Tour Jan Hirt: Kdo vstoupí do prvního týdne s velkou formou, bude v tom třetím trpět. To se v případě Rolgiče i potvrdilo. Ještě před tím ale předvedl parádní časovky. Hned v té první, úvodní etapě Gira, dominoval. I v té druhé, už delší, ukázal své kvality. Jen na tu závěrečnou ve Veroně už mu nezbylo tolik sil.

    Slovinský cyklista Primož Roglič během časovky do San Marina stáhl ztrátu na lídra Gira ContihoFoto Twitter Giro d'Italia

  • Pád a odstoupení Dumoulina

    I s ohledem na tři časovky, které mu svědčí, byl jedním z favoritů také jezdec týmu Sunweb Tom Dumoulin, vítěz z roku 2017. Jenže jeho nadějím byl konec poměrně brzy. Ve čtvrté etapě ošklivě odnesl hromadný pád pouhých šest kilometrů před cílem. Do něj ještě dojel, druhý den zkusil nastoupit i do další etapy, ale ještě než byla oficiálně odstartována, slezl v kopci z kola a nastoupil do týmového auta. Konec. „Chtěl jsem to zkusit, ale nešlo to,“ vysvětloval poté nizozemský cyklista, který se už nyní soustředí na Tour de France.

    Naděje Toma Dumoulina zmizely poměrně brzyFoto Profimedia.cz

  • Když se dva perou…

    Po odstoupení Dumoulina a při ne úplně dobré formě Simona Yatese to vypadalo na souboj mezi Primožem Rogličem a Vincenzem Nibalim. I oni dva to tak brali, a proto si v každé etapě hlídali jeden druhého. Došlo i na kritiku. „Jestli chce vyhrát, bude si to muset vyjet sám,“ vztekal se Nibali, že Roglič v pelotonu nespolupracuje a nechává se jím vyvézt. Další den byl zase Nibali tím, kdo tolik nespolupracoval. Při tomto hašteření jim ale unikl někdo, s kým vůbec nepočítali. Ve 14. etapě se do růžového oblékl Carapaz a už se z Maglia Rose nenechal vysvléci.

    Vincenzo Nibali patřil mezi hlavní favority GiraFoto Reuters

  • Hirt těsně pod vrcholem

    Byla to jeho třetí italská Grand Tour. V té první Jan Hirt ještě v dresu CCC Sprandi Polkowice zazářil a pomohlo mu to ke smlouvě v Astaně. Tehdy bylo jeho nejlepším výsledkem páté místo v 18. etapě, tedy ve třetím týdnu. I letos se prvními dvěma týdny spíš protrápil, ale v tom třetím, v horách, opět létal. Až v etapě č. 16 bojoval o vítězství. Na to sice v závěrečném spurtu nedosáhl, i tak jde o nejlepší umístění tohoto českého cyklisty na Giru. „Byl jsem hrozně zmrzlý,“ vysvětloval poté Hirt.

    Jan Hirt (vlevo) ve stoupání v královské 16. etapě Gira s kolegou v úniku Italem Giuliem CicconemFoto Profimedia.cz

  • Růžový Carapaz

    Mikel Landa. Tento jezdec španělského Movistaru byl řazen mezi favority letošního Gira. Ovšem nakonec i on musel pracovat pro svého týmového kolegu Richarda Carapaze. Ten nejprve zvítězil ve čtvrté etapě, poté ovládl i 14. a oblékl slavný růžový dres. Že by odpadl v horách, se počítat nedalo. Movistar má totiž vždy velmi silnou vrchařskou sestavu, a tak měli Carapaz i Landa další pomocníky. „V průběhu jsem nikdy nechtěl říkat, že Giro vyhraju, protože jsem věděl, že stát se může cokoliv. A teď jsem vítězem,“ radoval se ve Veroně.

    Richard Carapaz vyhrál Giro d'Italia, na snímku pózuje s trofejí pro vítěze ve VeroněFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud