14. srpna 2010 • 05:00

Kamarád promluvil: Co mi Šimůnek řekl o nehodě

Autor: Patrik Vacek (Blesk), bke
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani nejbližším přátelům cyklokrosařský mistr světa Radomír Šimůnek (†48) nechtěl říci, co se při tragické autonehodě v roce 1992 stalo. Tehdy zavinil smrt tří lidí. Před šesti lety ale promluvil o příčině neštěstí ke kamarádovi Petru Holému (48), se kterým zamlada závodil jako silniční cyklista, než přešel k cyklokrosu.



Na dotazy novinářů o autonehodě Šimůnek nikdy nereagoval a utíkal pryč.

O tragédii nechtěl mluvit ani se svým velkým kamarádem, cyklokrosařem Petrem Kloučkem, se kterým se znal dlouhé roky. Jednou se ale přece jen svěřil, to když se po letech setkal s bývalým kolegou z cyklistiky.

CO SE TEHDY STALO

Šimůnek jel 19. listopadu 1992 s rodinou poblíž obce Cerhovice na Berounsku. V rychlosti přes 90 km/h se dostal do protisměru, když zavadil o přívěs auta před ním. Následovala srážka se škodovkou, ve které zahynuli tři lidé.

Šimůnek byl se zlomeninami nohou převezen do nemocnice na Bulovce.

Údajně však před jízdou pil a do nemocnice na Bulovku ho ukryl strýc Miloš Fišer. K cyklokrosaři se nikdo nedostal přes třicet hodin. Policie tak nezjistila, jestli měl v krvi alkohol.

I tak ho soud poslal na 18 měsíců do vězení. Cyklokrosař si odseděl jen 4 měsíce, protože prezident Václav Havel mu udělil milost. Obětem havárie dal po 50 tisících korun.

„Před šesti lety jsem projížděl Jesenicí u Prahy a viděl jsem ho jít na ulici. Zatroubil jsem na něj a dali jsme se do řeči,“ řekl Petr Holý, bývalý mládežnický reprezentant v silniční cyklistice. Šimůnka znal od roku 1980, když ještě Radomír závodil na silnici.

„Byl to hrozně příjemný kluk. Nebyl to žádný frajer. I naposledy, co jsem ho viděl, byl kamarádský,“ vypráví Holý, jenž se ho tenkrát zeptal na autonehodu, o které Šimůnek nechtěl nikdy mluvit.

„Nedalo mi to a zeptal jsem se. Řekl mi, že to byla smůla. Jel s dětmi a manželkou a kluci zlobili. V jednu chvíli se naštval, otočil se na ně dozadu a okřiknul je. V ten moment se to stalo,“ prozradil Holý příčinu tragédie, která Šimůnka navždy poznamenala.

Tehdy zavinil smrt tří lidí a z třináctiletého Tomáše Müllera udělal sirotka. On sám byl převez do nemocnice na Bulovce, protože měl zlomené obě nohy. Manželka Jana měla otřes mozku a syn Radomír lehké zranění. Nic se tehdy nestalo jen nejmladšímu synovi Dannymu.

„Podle očí ho to hodně mrzelo. Člověk to na něm poznal. Nesl to v sobě až do smrti. Věřím, že to tak doopravdy bylo,“ řekl k Šimůnkově verzi nehody bývalý závodník a současný podnikatel.

Údajně však Šimůnek před jízdou pil a do nemocnice na Bulovku ho ukryl strýc Miloš Fišer. K cyklokrosaři se nikdo nedostal přes třicet hodin. Policie tak nezjistila, jestli měl v krvi alkohol.

I tak ho soud poslal na 18 měsíců do vězení. Cyklokrosař si odseděl jen 4 měsíce, protože prezident Václav Havel mu udělil milost.

Petr Holý (vpravo) poznal Radomíra Šimůnka (vlevo) v cyklistické reprezentaci
Petr Holý (vpravo) poznal Radomíra Šimůnka (vlevo) v cyklistické reprezentaci

Vstoupit do diskuse
13
Články odjinud


Články odjinud