15. srpna 2010 • 22:35

ŽIVÝ PŘENOS: Rodina a přátelé se loučí s Šimůnkem

Autor: pla
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rodina a fanoušci se dnes rozloučí s cyklokrosařskou legendou Radomírem Šimůnkem. Český cyklista 20. století zemřel před týdnem na cirhózu jater, jeho pohřeb je plánován na pondělí 12 hodin do Velké obřadní síně v pražských Strašnicích. Blesk.cz přináší od 11:00 videopřenos.



Pro obrovskou část národa zůstane především tím druhým, což se ukázalo i v internetových diskuzích po jeho úmrtí. Jiní však dodnes vyzdvihují především jeho sportovní kvality.

Ve svém krátkém životě stačil být bezmezně obdivovaným hrdinou i štítivě opovrhovaným psancem. Radomír Šimůnek, jenž minulé úterý skonal ve věku pouhých 48 let, si prošel dlouhou cestou od sportovní ikony až po muže, jenž způsobil tragickou autonehodu.

„Žádný český cyklista neměl tolik talentu jako on,“ prohlásil o Šimůnkovi třeba jeho kamarád Petr Klouček. A nepřeháněl.

Šimůnek se během své kariéry stal mistrem světa mezi juniory, amatéry i profesionály. Ale jen rok poté, co se stal československým Sportovcem roku, se mu život obrátil naruby. Nedaleko Cerhovic zavinil dopravní nehodu, když nesmyslným manévrem předjížděl vysokou rychlostí přes plnou čáru.

Tři lidé kvůli tomu zemřeli a Šimůnek putoval na osmnáct měsíců do vězení. Ven se vlastně dostal už po půl roce, kdy dostal milost od prezidenta Havla. Od té doby se cejchu „muže, který zabil“ nikdy nezbavil.

Ještě po jeho smrti se Tomáš Müller, syn manželů zabitých při zmíněné autonehodě, vyjádřil směrem k Šimůnkovi dost drsně. „Boží mlýny domlely,“ řekl Müller pro list Aha v době, kdy od tragédie u Cerhovic uplynulo 18 let.

Těžko teď předpokládat, že by Müller přišel na dnešní Šimůnkův obřad. Pokud se tak však stane, těžko domýšlet důsledky.

Radomír Šimůnek, někdejší cyklokrosový šampion, zemřel náhle ve věku 48 let
Radomír Šimůnek, někdejší cyklokrosový šampion, zemřel náhle ve věku 48 let

Články odjinud


Články odjinud