16. srpna 2010 • 13:18

Pohřeb Šimůnka (†48): Pláč, slzy a bolest...

Autor: bke, blesk.cz, pla
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Před strašnickým krematoriem postávala auta pomalovaná pestrými cyklistickými reklamami, do obřadní síně někdo nesl zvláštní smuteční věnec – kyticemi propletené kolo z bicyklu. Přátelé, rodina a fanoušci se dnes loučili s cyklokrosařem Radomírem Šimůnkem, čtyřnásobným mistrem světa, jenž před týdnem zemřel v pouhých 48 letech. Muž, na jehož možný příchod se čekalo (tedy Tomáš Müller, jemuž Šimůnek před 18 lety při autonehodě zabil oba rodiče) nakonec na obřad nedorazil.



Bylo pravé poledne, když se obřadní síň naplnila smutečními hosty. Byli mezi nimi Šimůnkovi přátelé, někdejší soupeři, ale i fanoušci. Dorazil komentátor Robert Bakalář, šéfu sportu na ČT Otakar Černý, nebo belgická rodina, u níž Šimůnek při svém tamním působení bydlel.

Pohřeb Radomíra Šimůnka
Video se připravuje ...

Během obřadu zazněly písně Karla Gotta a Michala Tučného. Do tlumeně znějícího songu "Tak sbohem táto už musím jít" se ozývaly tiché vzlyky, cvakaly aparáty fotoreportérů. Smuteční řeči pak pronesl cyklokrosařův strýc Miloš Fišera a již zmíněný Bakalář.

"Tohle není velká ztráta jen pro českou, ale i pro světovou cyklistiku," prohlásil Bakalář. "S Radkem odešlo třicet let mého sportovního života."

Na stupínek před zúčastněné nakonec vystoupal i syn zesnulého Radomír Šimůnek mladší. Současné cyklokrosařské hvězdě se zadrhával hlas, u mikrofonu pobyla sotva dvacet vteřin.

"Ahoj taťuldo. Máme tě všichni rádi. Budeš nám strašně moc chybět," řekl Šimůnek junior, načež se tátovi poklonil a odešel.

V první řadě seděl společně s mladším bratrem Dannym a plačící maminkou Janou. Kolem nich byly známé tváře ze všech možných cyklistických odvětví - kromě cyklokrosařů i dráhaři, či silničáři.

Šimůnkův velký soupeř a belgický kamarád Danny de Bie, po kterém Čech pojmenoval jednoho se svých synů, se nakonec z účasti kvůli své vytíženosti omluvil.

Sirotek Müller nedorazil, omluvy by se nedočkal

Šimůnek se během své kariéry stal mistrem světa mezi juniory, amatéry i profesionály. Ale jen rok poté, co se stal československým Sportovcem roku, se mu život obrátil naruby. Nedaleko Cerhovic zavinil dopravní nehodu, když nesmyslným manévrem předjížděl vysokou rychlostí přes plnou čáru.

Pohřeb slavného cyklisty Radomíra Šimůnka.
Pohřeb slavného cyklisty Radomíra Šimůnka.

Obrovská část národa mu to nikdy neodpustila, z hrdiny se stal psancem. V souvislosti s tím se čekalo, zda na dnešní Šimůnkův pohřeb dorazí i Tomáš Müller, z něhož slavný cyklokrosař udělal při nehodě sirotka. Müller to Šimůnkovi nikdy neodpustil a po jeho smrti prohlásil: "Boží mlýny domlely. Teď už budu mít klid na duši."

Před dnešním pohřbem se lidé ohlíželi, jestli Müller náhodou nepřišel. Otec dvou dětí se ale nakonec neukázal. O Šimůnkově někdejší nehodě se tak na pohřbu nemluvilo, jen Bakalář ji velmi jemně zmínil ve své řeči jako "těžký okamžik".

Především z úst dalšího smutečního řečníka Fišery, Šimůnkova strýce, se nicméně mohla čekat slova lítosti na adresu obětí nehody. Nedošlo na ně.

Šimůnkův syn přijímá kondolenci od známých svého otce.Foto Blesk.cz

ONLINE reportáž:

13:05 Před krematoriem v pražských Strašnicích už je prázdno.

12:50 Šimůnkova rodina se ještě chvíli ve Strašnicích zdržela. Několik lidí na cyklistu vzpomíná venku před obřadní síní, většina lidí už je ale pryč.

12:35 Hosté pomalu opouští obřadní síň a rozchází se.

Rodina přijímá kondolence od přátel Radomíra Šimůnka.Foto Blesk.cz
Rodina a přátelé zesnulého Radomíra Šimůnka.Foto blesk.cz

12:22 Rodina přijímá kondolence od přátel Radomíra Šimůnka.

12:17 Síní hraje další píseň od Karla Gotta "Stokrát chválím čas".

12:15 Krátce mluvil i syn Radomír. "Ahoj taťuldo. Máme tě všichni rádi. Budeš nám strašně moc chybět." Pak se uklonil a odešel.

12:13 Před pozůstalé vystoupil i komentátor Robert Bakalář.

12:10 Momentálně hraje písnička od Karla Gotta Léta prázdnin, ve které zpívá: "Tak sbohem táto už musím jít."

12:06 Smutečního proslovu se hned na úvod ujal Miloš Fišera, strýc zesnulého cyklisty Radomíra Šimůnka.

12:02 Do první řady usedá rodina. Šimůnkova manželka Jana přišla v doprovodu synů Radomíra a Dannyho.

11:58 Všichni přítomní vstupují dovnitř obřadní síně krematoria a pomalu si sedají do lavic.

Smuteční věnce na pohřbu Radomíra Šimůnka.Foto blesk.cz

11:55 Rodinu Kreuzigerů zastupuje otec slavného závodníka.

11:50 Na pohřeb dorazil také šéfredaktor sportu České televize Ota Černý.

11:42 Mezi přítomnými je plno cyklistických funkcionářů, ale třeba i komentátor Robert Bakalář.

11:35 Mezi klasické pohřební věnce někdo přinesl i věnec z cyklistického kola, do něhož je spleteno kvítí.

11:27 Přijel vůz známého cyklokrosaře Zdeňka Mlynáře. Před obřadní síní už je velká skupina lidí.

Ota Černý přeje upřímnou soustrast rodině Radomíra ŠimůnkaFoto Blesk.cz

11:14 Na parkovišti před areálem krematoria zastavuje mezi jinými vůz pomalovaný pestrými cyklistickými reklamamami. Je znát, že Šimůnkův pohřeb už se blíží.

11:08 Prostranství před Velkou obřadní síní je zatím prázdnější, zaplňuje se jen pomalu.

11:03 Ve svém krátkém životě stačil být bezmezně obdivovaným hrdinou i štítivě opovrhovaným psancem. Radomír Šimůnek, jenž minulé úterý skonal ve věku pouhých 48 let, si prošel dlouhou cestou od sportovní ikony až po muže, jenž způsobil tragickou autonehodu.

11:00 Za hodinu začíná ve Strašnickém krematoriu pohřeb bývalého mistra světa v cyklokrosu Radomíra Šimůnka.

Články odjinud


Články odjinud