18. července 2015 • 04:30

Sedl si a přišla bolest. Moje chyba, kál se věčně druhý Sagan

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tohle vůbec ještě k pláči? Slovenský rychlík Peter Sagan sice drží zelený dres pro nejlepšího sprintera Tour de France, směřuje za jeho udržením až do cílové Paříže, přesto je nejen vítězem, ale i poraženým. Vítězství v etapě mu totiž nadále uniká. O další šanci se navíc ve spurtu 13. etapy připravil sám, jak přiznal.



Navenek se zdálo, že podmínky tentokrát nemohou být pro Petera Sagana, přezdívaného Speedbull, příznivější. Ani nemusel spurt rozjíždět, ani čekat, co udělají ostatní. Finišujícího Belgičana Grega van Avermaeta se chytil v pravý čas, v poslední zatáčce číhal v ideální pozici za ním.

Pak vystřelil dopředu, a – zase nic.

Van Avermaet svoje vedoucí postavení udržel, Sagan navíc ještě před cílovou čárou přestal bojovat.

„Moje chyba, čekal jsem moc dlouho,“ kál se Slovák. "Sedl jsem si a přišla velká bolest. Škoda," dodal. „Musím poděkovat týmu za to, jakou mi svojí prací připravil pozici, ale mojí chybou bylo sedět moc dlouho za Gregem místo abych ho předjel rovnou a hrnul to do cíle. Zkusil jsem to pozdě,“ litoval.

Vítězný Belgičan přiznal, že neměl ponětí, s kým se ve spurtu poměřuje. Sagana považuje za jednoho z nejtěžších soupeřů, jací v cílových metrech etap existují, a když zjistil, že se za ním žene právě on, blesklo mu hlavou: „Snad mě nebude předjíždět.“

„Zhruba 200 metrů před cílem jsem za sebou někoho cítil, ale to jsem ještě nevěděl, že to je Sagan. Poslední stovka metrů byla strašně dlouhá. Vymačkal jsem ze sebe všechno a jsem nadšený, že to stačilo. Pro Sagana mám velký respekt,“ potvrdil.

Zároveň ale svého soupeře odsoudil do role poraženého. Sagan tak vystřídal v depu jednotlivých etap asi všechny emoce – od prvotního nadhledu, že pomáhá Albertu Contadorovi a nikdo nemůže chtít všechno, přes vztek, kdy házel lahví na pití, až po opětovné smíření s tím, že letos mu zřejmě na Tour de France není přáno.

„Bohužel pro Sagana nemám žádnou radu, jak etapový spurt vyhrát. Vždyť mívám stejné problémy jako on. Na téhle úrovni je velmi těžké vyhrát, a jediné, co se s tím dá dělat, je zkoušet to znovu a znovu,“ prohlásil Van Avermaet.

Zdá se, že tak to bere i Sagan. Čeká na další šanci.

„Sice jsem dnes zvýšil svoje vedení v souboji o zelený dres, ale to nebyla moje priorita. Taky bych rád přidal nějaké vítězství v etapě,“ přiznal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud