7. července 2016 • 11:30

Nibaliho výpadek potvrdil: Astanu na Tour de France povede „zelenáč“ Aru

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Středeční první horská etapa na Tour de France sice nevnesla mnoho světla do otázky formy hlavních favoritů na prvenství, vyjasnila však situaci ve sledovaném týmu Astana. V bleděmodrém dresu kazašské stáje odpadl a nabral velkou ztrátu zkušený Vincenzo Nibali, čímž špičkový Ital mimoděk potvrdil to, s čím se v teoretické rovině počítalo: Astanu na Tour de France za výsledkem povede Fabio Aru, 26letý nováček slavného závodu.



Na papíře tahle varianta existovala už dávno. Vincenzo Nibali, letošní vítěz Gira d'Italia, pojede na Tour de France kvůli tréninku na olympiádu. Fabio Aru bude mít jeho plnou podporu, načež si v srpnu svoje role v Riu vymění. Tam bude Aru skákat tak, jak bude Nibali v italském dresu pískat.

Nemohlo to však být zcela jisté až do středy, kdy se teorie potvrdila v praxi na silnicích ve Francouzském středohoří. Pochybovači stále připomínali: v Astaně, kde na sebe ti nejlepší tradičně žárlí a Aru s Nibalim nemají ideální vztahy, nikdy nevíte, kdo komu co vyvede.

„Vždycky jsme říkali, že Fabio se zaměřuje na celkovou klasifikaci a my ostatní mu budeme pomáhat,“ potvrdil ale sám Nibali v cíli středeční 5. etapy, v níž nečekaně odpadl a nabral ztrátu 13:45 minuty na vítězného Grega van Avermaeta a 8:38 minut na skupinu největších favoritů. „Měl jsem špatný den. Mohl jsem pravděpodobně Fabiovi pomoct víc tím, že bych stačil jeho tempu, ale to se nepovedlo. Nikdy není snadné absolvovat první horskou etapu v takovém horku, jaké dnes panovalo. Stále si ale myslíme, že Fabio je v dobré kondici a že může mít dobrou Tour,“ vyprávěl sicilský Žralok bez náznaku zklamání.

Jeho osobní ambice na Tour de France na dobré pořadí jsou definitivně pryč. Stále ještě se může v horách pokusit vyhrát některou z etap, čímž na sebe zase o něco víc upozorní před chystaným odchodem do nové bahrajnské stáje – nebo při vyjednávání o vyšším platu v případě setrvání v Astaně. Obojí je stále možné.

Astanu na Tour de France za výsledkem povede Fabio Aru, 26letý nováček slavného závodu.
Astanu na Tour de France za výsledkem povede Fabio Aru, 26letý nováček slavného závodu.

Poté, co v květnu vyhrál Giro d'Italia, si vzal deset dnů kompletního volna. Následně sice trénoval v Dolomitech, ale už tehdy Nibali hlásil: „Na Tour pojedu kvůli přípravě na olympiádu.“ O tom, kolik energie umí Giro vzít, se ostatně nepřesvědčil jako první jezdec v historii cyklistiky; vloni se Alberto Contador pokoušel o double a po Giru měl ambice vyhrát i Tour, tam mu však chyběly síly a skončil pátý.

Aru, loňský vítěz Vuelty a stále ještě nová tvář Astany, letos právě z těchto důvodů Giro vynechal. Na Tour dorazil s kvalitním tréninkem v nohou jako jeden z černých koní závodu.

„Ve Vincenza mám přímo slepou víru,“ nechal se slyšet ještě před slavnostním startem 103. ročníku Tour de France. K případným tahanicím uvnitř Astany dodal: „Itálie by měla být hrdá na to, že má dva sportovce našich kvalit.“

Nyní již přesvědčování nebude třeba. Nibaliho výbuch hned v prvním týdnů Tour křehká pravidla potvrdil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud