17. července 2016 • 09:55

Quintana na Tour de France podváděl?! Favorit se v kopci držel cizího kola

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už se zdálo, že čtvrteční organizační ostuda organizátorů Tour de France, kteří nezvládli bláznění diváků na ikonickém kopci Mont Ventoux a dopustili pády Chrise Frooma a dalších jezdců, vyzní do ztracena. S odstupem krátkého času se ale kauza vrací a hrozí skandálem: jeden z fanoušků natočil video, na němž je vidět Nairo Quintana (průběžně 4. místo v pořadí) během jízdy do kopce, jak se přidržuje náhradního kola z neutrální motorky. Za takovou formu nedovolené pomoci bývají cyklisté diskvalifikováni.



Především Chris Froome, Bauke Mollema a Richie Porte byli naplno zasaženi chaosem, který na Tour de France vznikl ve čtvrtek na Mont Ventoux. Jejich pád ale nebyl jediným incidentem. Další jezdci za nimi byli zpomaleni, museli se proplétat mezi motorkami a automobily a hledat si cestu.

Nairo Quintana, jeden z okruhu favoritů na celkové prvenství, situaci vyřešil svérázně: chytil se jednoho z náhradních kol, vezených na neutrální (pomocné) motorce.

VIDEO: Podívejte se Quintanovo nedovolené  počínání 

Pokud by to udělal s úmyslem vyvézt se do kopce, a podvod by byl prokázán, měl by být Quintana z Tour bez pardonů vyloučen.

Kolumbijec napřed v pátek odmítl na otázky odpovídat. V sobotu už se jim nevyhnul. A, jak jinak, ostře se ohradil.

„Byla tam motorka a já jsem ji předjížděl a najednou ta motorka vjela přímo do mé cesty. Chytil jsem se toho kola, protože mě praštilo,“ řekl Quintana na startu sobotní etapy v Montelimaru zahraničním médiím. „Hned potom jsem se pustil a odjel jsem,“ dodal.

Ne všichni mu věří. „"Il vergine del giro 2014 – the virgin of the 2014 Giro,“ napsal na Twitter Beppe Martinelli ze stáje Astana v narážce na Quintanův případ z roku 2014 na Giru d'Italia, kde kolumbijský vrchař nedbal na varování o neutralizaci (zpomalení) etapy v husté chumelenici na Stelvio a ve sjezdu získal na svoje soupeře čas.

Jiní připomínají, že za jízdu s držením se za auto byl vloni vyloučen Vincenzo Nibali z Vuelty.

Hromadný spurt v závěru 14. etapy vyhrál Mark Cavendish
Hromadný spurt v závěru 14. etapy vyhrál Mark Cavendish

„Vždyť je to legrační. Nairo se za to kolo držel, aby neupadl, a řízl se do ruky,“ tvrdil naopak Eusebio Unzue, manažer Quintanova týmu Movistar. „Uvidíme, jestli nás někdo napadne. Místo toho rozhodčí velice nešťastně zvýhodňují jiné,“ upozornil na sporný případ, kdy Chris Froome dostal stejný čas jako rychleji jedoucí Bauke Mollema, přestože projel cílem o minutu a čtyřicet vteřin později.

Pro Mollemovu stáj Trek-Segafredo bylo video s Quintanou jen dalším popíchnutím v celkovém naštvání. „Tohle (Quintanovo táhnutí) se dá trestat. A, znovu říkám, poražený je můj jezdec,“ řekl sportovní ředitel Alain Gallopin.

Quintany, který za ním v průběžném pořadí zaostává o bezmála tři minuty, se naopak zastal vedoucí muž závodu Chris Froome. „Quintana se pouze pokoušel zabránit pádu. Pokud se tam pohybuje tolik aut a motorek, jenom se snažíte vyváznout bezpečně. Nic to nebylo,“ řekl Froome.

Vše o Tour de France čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud