23. července 2016 • 04:58

Fanoušci vzali Frooma na milost. Loni na něj plivali, letos mu tleskají

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Rok se s rokem sešel a prostředí Tour de France prošlo jednou obrovskou proměnou. Chris Froome, vedoucí muž závodu, sklízí společně s celým týmem Sky potlesk za to, jak si počíná během letošního závodu.



Tam, kde na něho vloni přiletěl pytlík s močí, bylo slyšet bučení a napadání z dopingu, se nyní ozývá uznalý potlesk.

„Vždycky jsem říkal, že právě fanoušci jsou to, co dělá Tour de France skvělým svátkem. Lidé jsou zde skvělí,“ říká Froome diplomaticky. Pokud měl k prostředí připomínky, týkaly se až příliš vášnivé podpory v horských etapách, kde diváci bývají neukáznění, na jezdce často sahají, blokují jim cestu a komplikují jim výkon.

Ale bučení, takové, kvůli němuž se třeba vloni zastavil na trati Leopold König , aby si nenávistné reakce s křiklouny vyříkal? Po něm není vidu ani slechu. Pískot si lídr závodu vyslechl pouze po chaotické etapě na Mont Ventoux, kde se diváci zlobili, že dostal od rozhodčích lepší čas, než podle pravidel měl. A to nebyl přímo protest proti němu.

„Podívejte se na fotbal, jak se na hráče píská tam,“ mávnul nad tím rukou Froome.

Jeho domestici rozdávali podpisy v cíli čtvrteční horské časovky, hotel týmu Sky byl během volného dne obklopen fanoušky a borcům v černých dresech s modrými pruhy se tleská.

VIDEO: Fanoušek na Frooma vloni plivnul:

Proč, když se předchozí nenávist vysvětlovala averzí Francouzů proti cizincům, nosícím žlutý dres?

„Chrisovi hodně pomohlo, že se vloni nechal dobrovolně testovat v nezávislé laboratoři a zveřejnil výsledky, což řeklo celý příběh,“ míní Sir Dave Brailsford, šéf týmu Sky.

Změnila se i nálada na tiskových konferencích. Loňský rok se nesl ve znamení téměř štvanice na Frooma, novináři po něm požadovali data z jeho výkonů a nevěřili, že je možné, aby takových výkonů dosahoval „čistý“ člověk.

Letos je i Froome jiným jezdcem. Pozvolna si získával srdce fanoušků svým novým pojetím závodění, když dokázal útočit i tam, kde dřív konzervativně vyčkával. Ve výsledku je nadvláda celé sestavy Sky nad letošní Tour daleko větší než vloni, ale děje se tak výrazně atraktivnější formou. Froome se prezentuje víc jako jezdec z masa a kostí, ne jako stroj, čekající na to, až svoji kořist naráz zakousne.

„Byl to jeden z našich cílů pro tuto sezonu. Opravdu vyhledáváme každou příležitost k závodění. Je naší letošní strategií zkoušet štěstí kdekoliv, kde to jde, klidně i na rovině,“ přitakává Froome.

Odřený lídr Chris Froome po pádu v 19. etapě
Odřený lídr Chris Froome po pádu v 19. etapě

Fanoušci na to slyší. Najednou nevadí, že žlutý dres vozí Brit, že nejlepší tým je takřka neporazitelný a Tour de France je rozhodnutá daleko dopředu.

„Vždyť nás Francouzi zdraví i při tréninku, troubí na nás, Frooma poznají všude. Jak vidí dres Sky, reagují. Sky je ve Francii pojem,“ popisuje i König, který velkou část roku žije a trénuje nedaleko Nice na Azurovém pobřeží. Celý britský tým tam má svoje ústředí. „I kdyby nás devadesát procent lidí mělo rádo a deset procent ne, pořád je těch deset procent velká masa a jsou slyšet,“ vysvětluje si alergické reakce během předchozích Tour.

Strategii jednoho kolosálního útoku na klíčovém kopci změnil Froome za atraktivní rozmanitou taktiku. Tím si získal mnohé. „Lidé zjevně nepokládají stejné otázky, jako pokládali dřív. Ono je těžké požadovat data a watty, když vás Chris poráží ve sjezdu,“ domnívá se Brailsford.

Vše o Tour de France najdete ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud