23. července 2016 • 17:20

Skvělý Kreuziger! Na Tour de France v úniku vydřel celkově desáté místo

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český cyklista Roman Kreuziger to zvládl. V předposlední etapě Tour de France předvedl statečný boj v úniku, ve kterém ho na začátku táhl i Peter Sagan, a do cíle dojel na šestém místě. Skvělou jízdou tak vybojoval desátou příčku v celkovém hodnocení slavného závodu. Celkové vedení si s přehledem pohlídal Christopher Froome a takřka jistě dojede už potřetí v kariéře do cíle Staré dámy ve žlutém trikotu. V neděli čeká cyklisty poslední etapa z Chantilly do Paříže, při které se už tradičně o posun v pořadí nebojuje.



Jednatřicetiletý rodák z keňské metropole Nairobi Froome se třetím triumfem zařadí po bok Belgičana Philippea Thyse, Francouze Louisona Bobeta a Američana Grega LeMonda. Před nimi jsou už jen legendy: Jacques Anquetil, Bernard Hinault (oba Francie), Eddy Merckx (Belgie) a Miguel Indurain (Španělsko), všichni s pěti prvenstvími v celkové klasifikaci.

"Jsem hodně potlučený, bolí mě kolena i záda, ale mé nohy byly přece jen lepší než po včerejším pádu. A ten čtyřminutový náskok mi dával prostor k dýchání. Bylo obrovskou úlevou, když jsem projel cílem. Posledních 24 hodin bylo docela chaotických, ale týmoví parťáci mi hrozně pomohli, abych žlutý trikot udržel. Je skvělý pocit vyhrát Tour, je to jako bych to zažíval poprvé," uvedl Froome.

Zatímco Froome jel poslední horskou etapu 103. ročníku z Megéve do Morzine-Avoriaz dlouhou 146,5 km bezpečně ukrytý v týmu Sky, Kreuziger (Tinkoff) byl od začátku hodně aktivní. Ve snaze probít se do vytoužené elitní desítky pomohl hned v úvodu roztrhat peloton a své úsilí dovedl na úkor Itala Fabia Arua a Nizozemce Baukeho Mollemy do úspěšného konce.

Roman Kreuziger se probojoval do úniku
Roman Kreuziger se probojoval do úniku

Etapový vavřín si připsal Španěl Jon Izagirre z týmu Movistar, který dojel 19 vteřin před Kolumbijcem Jarlinsonem Pantanem. Ital Vincenzo Nibali byl třetí se ztrátou dalších 23 sekund. "V úniku bylo hodně opravdu kvalitních jezdců, takže je skvělé skončit před nimi a vyhrát etapu. Porazit Nibaliho ve sjezdu je něco, co se v kariéře počítá, stejně tak Pantano jezdí sjezdy skvěle. Jsem hrozně šťastný," radoval se Izagirre.

Kreuziger, který se během etapy ocitl průběžně i na druhé pozici celkově, projel cílem s odstupem minuty a 44 vteřin. Froome měl situaci pod kontrolou - dojel v poklidu dvacátý a udržel si více než čtyřminutový náskok.

Pokud se na Kreuzigerově pozici v nedělní rovinaté etapě dlouhé 113 km, v níž se podle zvyklostí závodí jen o etapový vavřín, nic nezmění, připíše si již čtvrté umístění na Tour v elitní desítce. Jeho maximem je pátá příčka z roku 2013, která je zároveň i nejlepším českým umístěním na "Staré dámě". To letošní bude o to cennější, že závod začínal v pozici domestika a lídrem se stal až po odstoupení Španěla Alberta Contadora v průběhu deváté etapy.

"Jsem rád za desítku, i když teď jsem v ten první okamžik zklamaný, když se podívám, jak málo stačilo, abych byl sedmý. Sedmé místo je jiné než desáté, ale řekněme, že cílem byla desítka, v níž naštěstí jsem," připomněl Kreuziger jen 13 vteřin ztráty na sedmého Joaquima Rodrígueze.

Výrazný podíl na Kreuzigerově dnešním posunu v celkovém účtování měl i Slovák Peter Sagan . Stájový kolega, který letos už popáté v řadě získal zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže, dlouho pomáhal českému parťákovi držet v čele tempo. "Celý den se mi nejelo zrovna moc dobře, ale po tom, co Peter udělal, tak jsem věděl, že ze sebe musím vyždímat to poslední, co v sobě mám. Byl neuvěřitelný," ocenil Kreuziger.

Právě Sagan byl během dnešní etapy zvolen nejbojovnějším jezdcem celého letošního ročníku.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 20. etapa: Megéve - Morzine-Avoriaz (146,5 km):
1. J. Izagirre (Šp./Movistar) 4:06:45, 2. Pantano (Kol./IAM) -19, 3. Nibali (It./Astana) -42, 4. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step) -49, 5. Costa (Portug./Lampre) -1:43, 6. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -1:44, 7. Kelderman (Niz./LottoNL) -2:30, 8. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -3:24, 9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step), 10. Bardet (Fr./AG2R) oba -4:12, ...87. Bárta (ČR/Bora-Argon) -26:31, 133. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -34:08.

Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 86:21:40, 2. Bardet -4:05, 3. Quintana (Kol./Movistar) -4:21, 4. A. Yates (Brit./Orica) -4:42, 5. Porte (Austr./BMC) -5:17, 6. Valverde (Šp./Movistar) -6:16, 7. Rodríguez, 8. Meintjes (JAR/Lampre) oba -6:58, 9. Martin -7:04, 10. Kreuziger -7:11, ...88. Bárta -3:19:44, 119. Vakoč -3:57:58.

Vše o Tour de France najdete ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud