Jiří Punčochář
10. července 2017 • 12:40

Emoce! Aru útočil, když Froome hlásil problém. Špína, řekl Yates

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Do kontextu bláznivých událostí nedělní královské 9. etapy na Tour de France, neoficiálně překřtěné kvůli trase pohořím Jura na Masakr v Jurském parku, adekvátně zapadl i hrozící konflikt mezi favority na celkové vítězství. Fabio Aru, nabuzený triumfem v 5. etapě, chtěl v neděli útočit v jednom ze stoupání na Chrise Frooma, který měl v tom momentu defekt. Striktně „zapovězený“ manévr, za který v pelotonu není slitování, vyvolal mezi hvězdami Tour slovní přestřelku.



Chris Froome seděl v klidu na tiskové konferenci, odpovídal na otázky, litoval zranění Gerainta Thomase a oddechoval po drsné nedělní etapě.

Pak se ho jeden z žurnalistů zeptal: Co říkáte na to, že Fabio Aru chtěl využít vašeho defektu a pokusil se vám ujet?

„Díky, nashle,“ vypálil Froome, a ještě než dořekl poslední slovo, už byl ve dveřích z místnosti ven.

Snad z gentlemanství nebo z respektu k dramatickému průběhu dne nechtěl hovořit o kontroverzi, provinění proti nepsaným zákonům cyklistiky, která se stále opakují.

Takhle Chris Froome hlásil technický problém, Fabio Aru mu doslova projel pod zvednutou rukou
Takhle Chris Froome hlásil technický problém, Fabio Aru mu doslova projel pod zvednutou rukou

V květnu na Giru se útočilo, když musel vedoucí jezdec Tom Dumoulin na toaletu.

V neděli se nedržel tiché dohody Aru a chtěl využít Froomovy technické indispozice.

Simon Yates, lídr týmu Orica-Scott, to udělal za něj.

„Tohle byla hodně velká špína. Nemám k tomu slov. Měli bychom respektovat jeden druhého. Chris (Froome) neodpadal sám od sebe, měl defekt. Ale jsou to závody a Aru si může dělat, co chce,“ odplivl si Yates.

Záběr ze situace vyvolal velký hukot i mezi fanoušky, kteří v cílovém městě v Chambéry čekali u obrazovek. Aru zcela jasně vyrazil do kopce zpoza Frooma, který zdviženou pravou rukou signalizoval problém.

„Tu ruku jsem neviděl,“ hájil se Ital.

„Fakt? No to je mi teda sračka,“ vzkázal mu Yates.

„Jakmile jsem si Froomova defektu všiml, útok jsem zastavil,“ trval na svém Aru.

Poslední Porteho počin

Moment „zastavení útoku“ doprovodil vzteklým úderem rukou do řidítek. Froome měl za to, že celou akci zastavil spíš Richie Porte, jeho velký kamarád a bývalý kolega z týmu Sky, který byl za mladým Italem vepředu.

„Richie tam (na špici) řekl, že toto není ten správný čas na atakování lídra závodu. Děkuji mu za to,“ řekl vedoucí jezdec Tour de France.

Porte se krátce poté v šíleně vyhlížejícím pádu zranil a Tour pro něho skončila. Poslední, co na ní vykonal, tak paradoxně může pomoct Froomovi ke konečnému prvenství, které mu sám Australan plánoval vyfouknout.

Po dvou letech dal Aru vzpomenout na podobnou situaci z roku 2015, kdy takhle využil Froomovy slabosti jeho někdejší parťák z týmu Astana a italský krajan Vincenzo Nibali. Ten tehdy tvrdil, že o soupeřových potížích nevěděl.

Stejně tak Aru. „Vždycky jsem chtěl útočit z dlouhé vzdálenosti. Tohle byl bod šest kilometrů pod vrcholem, kde jsem chtěl nastoupit stejně. Není potřeba o tom mluvit, pokus o únik jsem zastavil, nic v tom nebylo,“ pokrčil rameny.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud