24. července 2017 • 13:00

Merckx kritizuje Tour: Froome nemusel udělat nic pozoruhodného

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Společně s dalšími třemi jezdci drží rekord v počtu vyhraných Tour de France. Bývalý belgický cyklista Eddy Merckx ovládl Starou dámu pětkrát, letošnímu vítězi Chrisi Froomovi ke stejné metě stačí už jen jedna výhra. Dvaasedmdesátiletý bývalý jezdec však s letošním ročníkem spokojený nebyl, Froomeova jízda se mu moc nelíbila. „Nebudu říkat, že není dobrý cyklista. Ale není to výborný jezdec. Chris Froome letos nevyhrál jedinou etapu,“ vysvětlil Merckx.



Ve své době válel. Eddy Merckx v letech 1969 až 1974 vyhrál slavnou Tour de France pětkrát, vítězství mu uteklo jen v roce 1973, kdy se rozhodl zajet raději Giro a Vueltu. Vzhledem k podobným úspěchům, je k němu letošní vítěz Chris Froome stále častěji přirovnáván.

Britský cyklista ovládl Tour de France za posledních pět let čtyřikrát. To se však legendárnímu Belgičanovi nelíbí. „Nemůžete srovnávat Frooma s Hinaultem, Indurainem, LeMondem nebo se mnou. Cyklistika se stává jiným sportem. Vyhráli jsme i jiné závody,“ řekl v rozhovoru pro belgický list hln.be.

Sám má na svém kontě sportovních úspěchů požehnaně. „Já vyhrál pětkrát Giro, sedmkrát závod Milan – San Remo. Pokud to má Froome všechno vyhrát, bude potřebovat ještě spoustu let,“ tvrdí pětinásobný vítěz Tour, který kromě zmíněného Gira jednou ovládl i Vueltu.

Přestože byl párkrát blízko, neovládl letos Chris Froome ani jednu etapu. V jednom z rozhovorů řekl, že ho to netrápí, že se soustředí jenom na konečné vítězství. „Když se jako Froome zaměříte se jen na jeden závod ročně a pilujete všechny aspekty, jako jsou hory a časovky, tak budete brzo taky excelovat. Pokud se ale například zaměříte jen na jednu etapu, proč organizovat další?“ kroutí hlavou bývalý cyklista. Na poznámku, že by měl jet Froome letos i Vueltu dodal: „Tak doufejme, že ji také vyhraje.“

Chris Froome slaví vítězství na dalším Tour de France
Chris Froome slaví vítězství na dalším Tour de France

Letošní ročník Merckx sledoval poctivě a v televizi prý nevynechal ani jedinou etapu. Přesto tvrdí, že se mu závod moc nelíbil. „Co se stalo v posledním týdnu? Barguil ujel v horách, protože bojoval o puntíkatý dres. Myslím, že je dobrým vrchařem. Matthews také jezdil dobře, vyhrál dvě etapy i zelený trikot. Škoda Kittela samozřejmě. A zbytek? Kdybyste vypnuli televizi po prvním týdnu, stačilo by vám pustit posledních deset kilometrů. Viděl jsem všechny etapy. Někteří jezdci byli zajímaví, ale ne tolik, aby člověka udrželi šest hodin u televize,“ řekl zklamaně.

Že dokáže Froome udržet žlutý trikot až do Paříže, mu prý bylo jasné hned. „Hned po první etapě v Düsseldorfu. Sky měla v první desítce čtyři jezdce. Kdo by ho měl porazit? Richie Porte? Ne v třítýdenním závodu. Bardet? Ten také ne. Ten mohl vybojovat jen druhé místo a nakonec málem nebyl ani na stupních vítězů. Urán? Ten rozhodně ne.“

Froome svůj cíl do konce dotáhl a dokázal vyhrát už počtvrté. Jeho vítězství ale bylo hodně těsné, od druhého Urána ho dělilo jen 54 sekund. „Co jiného čekat, když nikdo neútočil. Froomovi jenom stačilo čekat, nemusel dělat nic, nic pozoruhodného,“ má jasno Belgičan.

Sám mu prý přál, aby ovládl aspoň jednu etapu. To ale nedokázal. „Bylo by mnohem hezčí, kdyby vyhrál časovku. Možná, že Froome není tak dobrý, možná že je tak dobrý jeho tým.“

Zároveň dodal, že v dnešní době by možná vyhrál Tour víckrát. „Možná, že kdyby byla Tour tehdy tak velká, jako je teď, tak bych to udělal stejně. Soustředil bych se na ni mnohem víc a nejezdil tolik třeba na Giro. Časy se změnily,“ povzdechl si.

Vše o Tour de France najdete zde>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud