Tereza Janovská
8. července 2018 • 20:38

Slovenská star ve formě! Sagan má dres lídra a slíbil: Zkusím ho udržet

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Během celé etapy o něm nevíte a pár metrů před cílem se pokaždé zjeví plný sil. Peter Sagan byl už podruhé za sebou mezi nejlepšími v závěrečném spurtu 105. ročníku Tour de France. Poprvé to o kousek nevyšlo, podruhé už si etapovou výhru vzít nenechal. „Čekal jsem to na konci trochu jednodušší,“ přiznal po dojezdu slovenský cyklista. Ten se do pondělní týmové časovky obleče do toho nejcennějšího trikotu, tedy do žlutého pro průběžného lídra celého závodu.



Dvě etapy a dvakrát bojoval o výhru. Slovenský spurtér Peter Sagan i letos ukazuje, že patří mezi ty nejlepší adepty nejen na zisk zeleného trikotu. Ve druhé etapě v závěrečném spurtu překonal rozjetého Sonnyho Colbrelliho a radoval se ze zisku svého již devátého etapového vítězství. „Musím hlavně poděkovat svým týmovým kolegům, kteří jeli v čele posledních 30 kilometrů. Byla to těžká etapa, hrozně nahoru dolů,“ řekl šťastný vítěz.

VIDEO: Podívejte se na poslední kilometr druhé etapy:

Stejně jako v první etapě se ani ve druhé do sprintu nehrnul po hlavě, ale šikovně si počkal a zabojoval ve správnou chvíli. Znovu dokázal, že má na takové situace správný cit. „Věřil jsem, že nejlepší je se sprintem počkat co nejdéle. Měl jsem ale i velké štěstí. Colbrelli ale neskočil dost rychle a nepředjel mě,“ vrátil se k posledním metrům druhé etapy.

Kromě zisku etapového vítězství si Sagan připsal další velký úspěch. Do pondělní týmové časovky se obleče do žlutého trikotu, díky výhře se totiž stal průběžným lídrem celého závodu. „Ze žlutého dresu jsem přímo nadšený. Nosit ho jeden nebo dokonce více dnů je vždycky takové speciální. Pokusíme se ho udržet i po časovce, možné je všechno,“ zasnil se cyklista, který se i ve druhé etapě mohl těšit ze značné podpory slovenských fanoušků. Ti do Francie dorazili v hojném počtu.

VIDEO: Slovenští fanoušci na Tour de France:

Ze žlutého trikotu svlékl Fernanda Gavíriu, který ve své premiérové účasti na Tour de France ovládl první etapu. Kolumbijský cyklista byl dlouho dobu ve hře o vítězství, necelé dva kilometry před cílem se ovšem připletl do hromadné havárie a s pozicí lídra závodu se musel rozloučit.

Gavíria si ze ztráty nic velkého nedělal a Saganovi žlutý dres přál. „Cyklistika je taková. Jeden den vyhrajete, ten další havarujete. Mí kolegové dělali, co mohli, ale v poslední zatáčce jel jeden jezdec rovně a způsobil nehodu. Dneska jsem si žlutý trikot užil, bylo to fantastické. Doufám, že se do něj ještě někdy v budoucnu obléknu. Teď ho ale obléká Peter Sagan a já za něj mám radost,“ vzkázal.

Slovenský cyklista Peter Sagan si užívá pocitu jezdce ve žlutém dresu na Tour de France
Slovenský cyklista Peter Sagan si užívá pocitu jezdce ve žlutém dresu na Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud