9. července 2018 • 21:15

Sagan časovku nezvládl a přišel o žlutý trikot: Špatný den, omlouval se

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklisty obávaná a fanoušky zbožňovaná. Přesně taková byla i letos týmová časovka, která se na Tour de France vrátila po třech letech. Podle očekávání jí vévodila stáj BMC, které se podařilo vybojovat i žlutý trikot pro lídra závodu. Z toho Belgičan Greg van Avermaet vysvlékl Petera Sagana, který ke konci třetí etapy boj o něj vzdal a zpomalil. „Bylo hezké být na jeden den ve žlutém, ale neděle není každý den,“ řekl po dojezdu slovenský cyklista.



Ve hře o udržení nejcennějšího dresu byl přitom dlouho, po pětadvaceti kilometrech se však od svých týmových kolegů oddělil a zpomalil. „Byl jsem trochu unavený a po 25 kilometrech jsem trochu upustil. Byl to pro mě těžký den, docela špatný. Omlouvám se týmovým kolegům,“ vysvětlil Sagan po závodě.

Slovenská hvězda se z prvního místa propadla až na osmdesáté, přesto svůj cíl splnila. Sagan se do čtvrté etapy obleče do zeleného trikotu pro nejlepšího sprintera, o který mu v celém závodě jde především. „Teď jsem zpátky v zeleném trikotu, uvidíme na jak dlouho,“ řekl. Ze ztráty prvního místa hlavu nevěší a věří, že dokáže ještě zabojovat o další etapové výhry. „Dělal jsem, co jsem mohl. Bude tu ještě víc dnů, do Paříže je dlouhá cesta. Těším se na další etapy,“ vzkázal odhodlaně.

Týmová časovka nejvíce sedla stáji BMC, neztratila se ani Sky, která dojela na druhém místě se ztrátou čtyř vteřin. Novým lídrem se tak stal olympijský vítěz z roku 2016 Greg van Avermaet. „Týmová časovka je něco zvláštního, když celý tým bojuje pro jeden jediný cíl. Jsme v tom mistři,“ radoval se nový lídr, který se do žlutého dresu oblékl po dvou letech.

Z týmové časovky je nadšený i favorit a čtyřnásobný vítěz Tour Chris Froome, který díky ní stáhl ztrátu z první etapy, ve které měl havárii, a po pondělku je na osmnáctém místě. „Je to dobrý čas. Je tu hodně dobrých týmů, ale jak jsem už říkal, nohy mám dobré. Byl to dobrý test pro náš tým,“ radoval se britský lídr stáje Sky.

V týmové časovce naopak ze začátku propadl Quick Step, který se po prvním mezičase rozpadl. Naštěstí pro něj však v první skupině byli čtyři jezdci, a tak se na odpadlíky ohlížet nemuseli. Vzhledem k tomu, že má letos každý tým jen osm jezdců, se totiž započítává v týmové časovce čas čtvrtého jezdce a nikoliv pátého, jako tomu bylo dřív.

Jezdce čeká ve čtvrté etapě další rovinatá trasa, která by měla sedět spíše sprinterům. Přesto však nebude jednoduchá. Samotná etapa je dlouhá 195 kilometrů a začíná i končí na jižním bretaňském pobřeží. První i poslední čtyři kilometry tak budou zcela bez zatáček, což jistě využijí zejména spurtéři.

Peter Sagan v týmové časovce na Tour de France s týmovým parťákem sport, cyklistika, tour de france, časovka, peter sagan, Marcusem Burghardtem
Peter Sagan v týmové časovce na Tour de France s týmovým parťákem sport, cyklistika, tour de france, časovka, peter sagan, Marcusem Burghardtem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud