Tereza Janovská
10. července 2018 • 20:37

Saganovi se na Tour zrodil silný protivník: Gaviria? Uvidíme po pár stoupáních

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před začátkem letošního 105. ročníku Tour de France byl Peter Sagan jasným aspirantem na zisk zeleného trikotu. Jenže po čtyřech úvodních etapách se mu zrodil velmi silný soupeř. Slovenský cyklista mezi sprintery vede, má však náskok pouhých čtyř bodů. V těsném závěsu mu na paty šlape Fernando Gaviria, ten ho navíc už dvakrát porazil v boji o etapovou výhru. Boj o nejlepšího sprintera závodu tak bude ještě hodně zajímavý.



Pro kolumbijského cyklistu je letošní Tour de France premiérovou, přesto od první chvíle válí a způsobuje Saganovi nejednu vrásku. Už v první etapě dokázal v závěrečném spurtu slovenský rychlík porazit, ve druhé etapě ho zbrzdil nešťastný pád, v té čtvrté ale znovu vyhrál.

Přesto slovenský cyklista věří, že na výhru v zatím poslední etapě měl. „Načasování dnes bylo velkým problémem. Být na Andrého (Greipel, pozn.red.) kole, když začal sprint, mohl být výsledek jiný. Ale bylo to fajn,“ řekl v cíli Sagan.

Ten se obleče do zeleného trikotu pro nejlepšího sprintera i do páté etapy. Ovšem Gaviria mu jasně ukázal, že ze sebe bude muset dostat maximum. „Dnes to bylo opravdu těžké vítězství, ale nebylo nejtěsnější, to bylo na závodě Kolem Kalifornie, kde mě Caleb Ewan donutil ze sebe dostat maximum,“ řekl ke své druhé výhře kolumbijský jezdec.

Nedělá si nic ani z toho, že na rozdíl od Sagana nemá s Tour de France zatím žádné zkušenosti. „Jet Tour de France je pro mě nový zážitek. Jako závod takový to ale není zas tak jiné od ostatních. Velikost celé té akce a její dokonalost ji ale dělá velmi náročnou,“ přiznal.

Neporazitelnost Gavirii Sagan háže na hlavu a věří, že až přijdou kopce a hory, dokáže svého nového soka pokořit. „Recept, jak porazit Gaviriu? Možná počkat na nějakou jeho chybu. Nebo uvidíme po pár stoupáních,“ přemýšlí nad taktikou. Že bude souboj o zelený trikot ještě napínavý, si uvědomuje i samotný Gaviria: „Porazit Petera Sagana v boji o zelený trikot bude těžké, ale pokusím se získat co nejvíce bodů a pokud to půjde, zkusím v Paříži ovládnout bodovací soutěž,“ slíbil fanouškům i týmovým kolegům.

Fernando Gaviria je sice na Tour de France považován za nováčka, v cyklistice už ale pár skvostných výkonů předvedl a fanouškům tak jeho jméno rozhodně není neznámé. V loňském roce totiž zářil na Giru d’Italia, kde vyhrál čtyři etapy a ovládl bodovací soutěž.

Gaviria podruhé porazil v závěrečném spurtu Sagana
Gaviria podruhé porazil v závěrečném spurtu Sagana

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud