17. července 2018 • 21:07

Van Avermaet udržel vedení na Tour i v horách: To se zapíše do historie!

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dokázal nemožné. Před vstupem do hor jen málokdo počítal s tím, že by belgický cyklista Greg Van Avermaet zvládl žlutý trikot udržet i dál. On však veškerá očekávání daleko předčil. V desáté etapě se držel v úniku a místo toho, aby pozici lídra závodu přenechal jiným, si svůj náskok ještě navýšil. „Je to vždycky super, když můžete ve žlutém i odejít,“ neskrýval Belgičan nadšení.



Má v patách silné soupeře, navíc nebýt pádů a defektů, měl by v těsném závěsu i největšího favorita Tour Chrise Frooma. Greg Van Avermaet je ale především klasikář, horské etapy nejsou jeho nejsilnější stránkou a nikdo tak nečeká, že by žlutý trikot pro lídra udržel až do Paříže. On sám si svou pozici uvědomuje. Nehýří velkými prohlášeními, že závod vyhraje a je upřímně nadšený po každé etapě, kdy si ho zvládne udržet.

Van Avermaet měl obavy ještě před náročnou devátou etapou na kostkách, ale fanouškům slíbil, že se pokusí vedení udržet za každou cenu. To se mu podařilo a dokázal je potěšit i po desáté a zároveň první horské etapě, kde rozhodně mezi favority nebyl. „Podařilo se mi udržet žlutý trikot po Roubaix a dnes i v horách. To se zapíše do historie,“ radoval se.

Z Tour de France si už v minulosti odvezl dvě etapové výhry (v letech 2015 a 2016) a rozhodně patří mezi ty nejlepší jezdce, kteří letos startují. I přesto zůstává pokorný. V patách má totiž tým Sky, v čele s Chrisem Froomem a Geraintem Thomasem, který je navíc na druhém místě. Stáj favorita na svůj okamžik teprve čeká, samotnému Froomeovi se náskok pomalu, ale jistě daří dohánět. Je na šestém místě a to i přes to, že už dvakrát skončil na zemi a několikrát se potýkal s defektem.

Belgický cyklista Greg Van Avermaet se udržel ve žlutém trikotu lídra Tour de France i po desáté etapě
Belgický cyklista Greg Van Avermaet se udržel ve žlutém trikotu lídra Tour de France i po desáté etapě

Silné soupeře si Van Avermaet uvědomuje a na celkovou výhru ani nepřemýšlí. Naopak se snaží vychutnat každou etapu, kterou může ve žlutém startovat. „Byla to pro mě krásná etapa, jsem šťastný, že se mi podařilo žlutý trikot udržet.“

V první horské etapě zaútočil a pro výhru si suverénně dojel Julian Alaphilippe. „Po volném dnu jsem vždycky hodně silný, ale Alaphilippe byl nejsilnější a právem vyhrál,“ pochválil etapového vítěze Van Avermaet.

Alaphilippe se navíc stal prvním Francouzem, kterému se letos podařilo na Tour de France vyhrát a je tak právem domácími fanoušky oslavován. „Je to strašně moc emocí, protože vyhrát etapu na Tour de France není snadné. Když jsem tu byl poprvé, před dvěma lety, tak jsem k tomu byl blízko, ale nezvládl jsem to. Vyhrát takovým způsobem předčilo i má očekávání. Nemám slov,“ řekl v cíli nadšený Francouz.

Sám je během závodu hodně vidět, výhře měl nejblíže v šesté etapě, kdy skončil čtvrtý, mezi nejlepšími deseti byl už počtvrté a na výhru si podle svých slov věřil. „Už den před tím jsem byl odhodlaný dneska ujet do úniku, ale nemyslel jsem si, že to zvládnu až do cíle. Jsem hrdý a spokojený s tím, co jsem dnes dokázal.“

Kromě etapové výhry se mu podařilo i zabodovat ve vrchařské soutěži a do další etapy se obleče do puntíkatého dresu, ze kterého vysvlékl Tomse Skujinse. „Puntíkatý dres nebyl na mém programu, ale když už jsem tu možnost měl, tak jsem pro to udělal maximum,“ řekl na závěr.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud