Tereza Janovská
20. července 2018 • 04:59

Šílenci na Tour. Divák chtěl shodit Froomea, Nibali musel skončit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to pravidelný nešvar každého ročníku Tour de France. Bezohlední diváci, kteří vbíhají cyklistům do cesty, snaží se jich dotknout nebo udělat selfie. Psychická podpora cyklistům? Spíše extrémně nebezpečná zábava. Nejenom pro ně samotné, ale zejména pak pro cyklisty. Organizátoři s nimi bojují, každý rok zpřísní podmínky, ale přesto se jich vždy u trati najde celá řada. A v extrémně náročné 12. etapě se opravdu předvedli, kvůli nim skončil v nemocnici jeden z favoritů Vincenzo Nibali, pro kterého Tour úplně skončila, dramatické chvíle zažili také ostatní.



Plácali jezdce po zádech, někteří stáli uprostřed silnice, aby dobře viděli. Hned několik extrémně nebezpečných momentů nachystali pro cyklisty ve 12. etapě Tour de France samotní fanoušci. Jakoby nestačilo, že už samotný profil trati dal jezdcům zabrat.

Jako první si průjezd diváckým peklem vyzkoušel Steven Kruijswijk. Nizozemec, který vydal všechny své síly, aby se v úniku udržel co nejdéle, měl co dělat. Hned vedle něj totiž dlouho pobíhal rozjařený divák v dresu Zinedina Zidana, který se s ním snažil udělat selfie fotografii.

Nechybělo mnoho a mohl veškeré vynaložené úsilí zahodit. V jednu chvíli totiž rozběhnutý fanoušek vrazil do jiného a jen díky štěstěně nestrčil do Kruijswijka. A rozhodně nebyl sám, nebezpečně stojících i běžících diváků byla podél trati celá řada.

Své o tom ví i Chris Froome, největší favorit celého závodu. Toho fanoušci v lásce nemají, kromě bučení se však najdou i tací, kteří sáhnou k ještě nebezpečnějšímu jednání.

Šest kilometrů před cílem se jeden divák rozeběhl, v chumlu cyklistů hledal Froomea, a když ho našel, snažil se do něj strčit. Jen díky šťastné shodě náhod se mu to však nepodařilo a sotva se ho dotkl. Těžko však předjímat, jak by to dopadlo, kdyby ho z kola opravdu shodil.

VIDEO: Divák se snažil strčit do Froomea:

Tolik štěstí jako Kruijswijk a Froome však neměl Vincenzo Nibali, další z favoritů. Zhruba čtyři kilometry před cílem diváci podél trasy zapálili barevné dýmovnice, skrz které nebylo nic vidět. Aby do žádného z nich nenajel, zpomalil jeden z motorkářů doprovázející skupinu cyklistů. Nibali si toho však nevšiml a skončil na zemi.

VIDEO: Podívejte se na Nibaliho pád:

Etapu zvládl dojet, přesto to pro něj znamenalo letošní konečnou. "Jely přede mnou dvě motorky a cesta se začala zužovat, navíc na stranách nebyly žádné bariéry. Když Froome zaútočil, vydal jsem se za ním, ale najednou nás zpomalili a já spadnul," uvedl. "Teď mě bolí záda a špatně se mi dýchá, ale nevzdal jsem to, vstal a ukázal jsem, že mám dobrou formu," dodal.

Jenže po prohlídce týmovým lékařem musel zvážnit. Kvůli podezření na zlomený obratel musel odjet okamžitě do nemocnice. Vzhledem k závažnosti zranění se ho snažili transportovat helikoptérou, která se na místo však nemohla dostat, a tak musel odjet pouze sanitkou. Bohužel vyšetření obavy potvrdilo a letošní závod pro Nibaliho skončil.

Geraint Thomas si druhým triumfem za sebou upevnil průběžné vedení na Tour de France
Geraint Thomas si druhým triumfem za sebou upevnil průběžné vedení na Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud