Květoslav Šimek
23. července 2018 • 20:05

Má zlato ze skoků, zatápí favoritům Tour: Žlutý dres? Chci to zkusit!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za elitní trojicí tiká časovaná bomba. Slovinec Primož Roglič, juniorský mistr světa ve skocích na lyžích, nepřestává udivovat. Po etapových výhrách na Giru 2016 a v loňské Tour de France tentokrát spřádá plány na finální útok v celkovém pořadí "Staré dámy". A není bez šance. Na žlutý dres ztrácí po patnácti etapách dvě minuty a 38 vteřin. Od druhého Frooma jej dělí jen 59 vteřin. V Pyrenejích a v časovce, v níž bral v minulé sezoně stříbro na MS, hodlá zaútočit.



Nabral výšku a letí přes jednoho konkurenta za druhým. Tak by se mohla popsat cyklistická kariéra osmadvacetiletého Primože Rogliče terminologií jeho původního sportu.

Od osmi let skákal na lyžích, obdivně vzhlížel k Peterkovi, Ulagovi nebo Tepešovi. Se slovinskou reprezentací má zlato (2007) a bronz (2006) z juniorského mistrovství světa v soutěži družstev a ještě v roce 2010 usiloval o účast na olympiádě ve Vancouveru. Marně. I proto v roce 2012 sedl na kolo. O čtyři roky později už byl v Riu desátý v časovce.

Světovou elitu na kole dál prohání. „Jede absolutně skvěle,“ chválí jej bývalý český reprezentant René Andrle. „Dlouho byl nenápadný, schovaný, ale výborně čte závod. Už loni na Tour de France ukázal, že když odjede, je těžké jej dojet. Pro mě je to černý kůň závodu, v Pyrenejích zaútočí.“

Primož Roglič (vpravo) na horách skákal, teď s kopci potýká na Tour de France
Primož Roglič (vpravo) na horách skákal, teď s kopci potýká na Tour de France

Roglič na kole neustále překvapuje. Jeho sportovní metamorfóza ze špičkového skokana na lyžích na elitního cyklistu pořád sklízí obdiv. „Kolikrát překvapuju i sám sebe,“ usmívá se jezdec stáje LottoNL-Jumbo. Není divu, vždyť své první kolo si kupoval teprve před šesti lety. Za peníze, které utržil za prodanou motorku.

„Chtěl jsem být ve skocích na lyžích nejlepší, ale uvědomil jsem si, že to asi nevyjde,“ vyprávěl pro magazín In Cycle. „Motivace šla dolů. Navíc jsem měl za sebou několik zranění, měl jsem problémy s koleny a s několika dalšími věcmi. Všechno se to nahromadilo.“

Na lyže i kolo jsou potřeba silné nohy, ne?

V roce 2007 měl Roglič ošklivý pád na domácím závodě v Planici. Z hrůzného karambolu sice vyvázl jen s odřeninami, zlomeným nosem a otřesem mozku, ale na jeho dalších výsledcích se těžký zážitek podepsal. Talentovaný kluk, který v patnácti letech na můstcích porážel Gregora Schlierenzauera nebo Anderse Bardala, vypadl ze Světového poháru, objížděl závody nižších kategorií a ztrácel jiskru.

VIDEO | Rogličův hrůzostrašný pád v Planici

Ještě v roce 2010 bojoval o reprezentační dres na olympiádě ve Vancouveru. Do závodů se ale na můstcích nedostal. Definitivně se pak rozhodl pro radikální změnu. Kolo si kupoval s tím, že by mohl zkusit duatlon nebo triatlon. „Vůbec jsem netušil, jak trénovat, co dělat. Jen jsem tak nějak tajně doufal, že by mi to jít mohlo. Na lyže i kolo jsou přece potřeba hlavně silné nohy, ne?“

Na kole se Roglič zorientoval opravdu hodně rychle. V roce 2013 jej podepsala kontinentální stáj Adria Mobil a po třech letech ho zlanařil prestižní tým LottoNL-Jumbo. Hned při své premiéře v závodě Grand Tour Roglič zazářil. Na Giru d’Italia 2016 v zahajovací časovce šokoval druhým místem, kdy mu na vítězného Toma Dumoulina chyběla setina sekundy.

Další časovku (9. etapa) už na Giru vyhrál. Nechal za sebou Fabiana Cancellaru nebo Boba Jungelse. A Dumoulinovi nadělil skoro dvě minuty. „O tomhle jsem snil!“ zářil Roglič.

Podobný kousek předvedl i loni při své premiéře na Tour de France. V 17. etapě šel v kopcích do úniku a nikdo jej nedohnal.

Celkově tehdy skončil na 38. místě. Letos má vyšší ambice. Zaútočit na žlutý dres? „Každý bude bojovat do posledních dnů. A když to půjde, samozřejmě to budu chtít zkusit,“ dodává odhodlaně.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud