Romana Barboříková
24. července 2018 • 11:59

Odměny za Tour? Miliony, ale i srážky a daně. Pro jezdce to není zdroj obživy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bezkonkurenčně je to nejsledovanější cyklistický závod na světě. 105. ročník „Staré dámy“ vystřídal fotbalový světový šampionát či slovutný tenisový Wimbledon. V popularitě si tyto akce mohou konkurovat, v odměnách za výhru už je to pak pro cyklisty horší. Vítěz v Paříži sice získá 500 000 eur (12,9 mil. korun), ale na účet mu přijde mnohem méně. Bývalý profesionál František Raboň v článku vysvětlí, jaké srážky závodníky potkají. A jak si stojí vítěz Tour v porovnání třeba s výdělkem Novaka Djokoviče ve Wimbledonu?



Tři týdny šlapou ve strojovém tempu, v sedle stráví mnohdy i okolo pěti hodin denně, úmorné vedro v nížinách střídá rapidní ochlazení v horách vysokých i okolo dvou tisíc metrů, kde se sunou na slavné velikány jako Alpe d´Huez či Tourmalet, kam mají mnozí problém vyjít i pěšky. Taková je letošní Tour de France z pohledu cyklistů.

A jaká je odměna hlavních hrdinů tohoto velkolepého díla? V případě těch nejlepších jsou to samozřejmě i prize money. Ten, kdo oblékne v neděli na Champs-Élysées žlutý dres pro celkového vítěze, dostane k tomuto oblečku i šek na 500 tisíc eur (asi 12,9 milionu korun). A není to zdaleka jediná odměna v průběhu celé Tour. Třeba za etapové vítězství vydají pořadatelé 11 tisíc eur, nositeli maillot jaune dají za každý den, kdy žlutou barvu obléká, 500 eur.

A jsou zde i další prémie. Třeba vítěz bodovací soutěže, kde to má opět dobře rozjeté Slovák Peter Sagan , obdrží 25 tisíc eur (asi 646 tis. Kč) a za každý den v zeleném 300 eur. A bez odměn nezůstávají ani další v pořadí.

Například loňský vítěz Chris Froome se svými parťáky z týmu Sky vydělali 716 590 eur (asi 18,8 mil. Kč). Není to ale tak růžové, jak se může na první pohled zdát. „Vítěz sice dostane třeba půl milionu eur, ale z té částky se ukrajují daně, které jsou ve Francii celkem vysoké, něco jde na boj proti dopingu a něco jde unii cyklistů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud