25. července 2018 • 11:01

Gilbert o návratu na Tour po děsivém karambolu: Přistál jsem opravdu tvrdě

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve sjezdu ze stejného kopce tragicky zahynul před 23 lety Fabio Casartelli, olympijský vítěz z Barcelony. Šestatřicetiletý matador Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) měl v 16. etapě Tour de France větší štěstí. Děsivý karambol, při kterém vyletěl z trati, po hlavě přelétl nízkou kamennou zídku a zmizel v třímetrové propasti, vylekal všechny. „Ze všeho nejdřív chci říct, jak jsem šťastný, že jsem ještě tady po tak těžkém momentu,“ oddechl si Gilbert na schůzce s novináři po vyšetření v nemocnici. Etapu sice v krvi a bolestech dojel, ale dál pokračovat nemůže. Vyšetření ukázalo zlomeninu v levém koleni.



Belgičan vylétl z trati při sjezdu z Col de Portet d’Aspet. V kopci šel do úniku, vyhrál horskou prémii a držel se 55 vteřin před skupinou uprchlíků. Ve sjezdu ovšem nezvládl levotočivou zatáčku a vylétl z trati. „Přistál jsem opravdu tvrdě na kamenech,“ popisoval Gilbert. „V první chvíli jsem se nemohl pohnout. Ale pak přišel někdo z Mavicu (technický servis závodníků), pomohl mi vstát a vydrápat se zpátky z té rokle.“

Gilbert byl potlučený, sedřený, zakrvácený. Nejvíc pád odnesly levá noha a pravý loket. Chvíli si poseděl na zídce v obležení lidí z doprovodných vozů, pak zvedl palec do kamery a znovu nasedl na kolo. Vydržel na něm dalších takřka 60 kilometrů, dokonce za sebou nechal ještě šest soupeřů.

Skončil na 142. místě a od organizátorů dostal červené číslo pro největšího bojovníka dne. Pogratuloval týmovému kolegovi Julianu Alaphilippemu k druhému etapovému vítězství a teprve pak zamířil na vyšetření.

Právě Alaphilippe při sjezdu projížděl jako první kolem místa havárie. „Když jsem viděl kolo na zemi, vystrašilo mě to a zpomalil jsem,“ líčil později Alaphilippe. „Je to obrovská škoda, že takhle havaroval a je venku z Tour. Byl obrovskou pomocí pro náš tým a zaslouží si uznání, za to, co pro týmový úspěch odvedl.“

Gilbert sice etapu dokončil, ale hned věděl, že je zle. Koleno nemohl pořádně ohnout, vyšetření pak ukázalo zlomeninu. „Takhle jsem nechtěl Tour končit,“ povzdechl si. „Opouštět závod takhle opravdu bolí.“

I tak dobře ví, že může mluvit o velkém štěstí. Na stejném kopci v roce 1995 při Tour de France tragicky zahynul Ital Fabio Casartelli. K zemi tehdy šlo sedm cyklistů. Rezze zahučel do rokliny deset metrů pod cestou, Baldinger si zlomil pánev, Museeuw měl natlučené koleno.

Casartelli zůstal ležet na asfaltu. Hlavou trefil betonový sloupek a nebyla šance mu pomoci. Nebylo mu ještě ani 25 let. Etapu tehdy vyhrál Richard Virenque. O tragédii dlouho nevěděl „Dozvěděl jsem se to, až když jsem šel z pódia,“ vzpomínal legendární Francouz na černý den Tour de France.

Philippe Gilbert v šestnácté etapě přepadl přes zídku
Philippe Gilbert v šestnácté etapě přepadl přes zídku

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud