25. července 2018 • 17:30

Netradiční etapu na Tour ovládl Quintana, Froome na tempo nestačil

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejkratší etapu cyklistické Tour de France za posledních 30 let vyhrál Kolumbijec Nairo Quintana. Brit Geraint Thomas si po 65 kilometrech "vrchařského sprintu" v Pyrenejích upevnil po 17. etapě průběžné vedení, jeho krajan a týmový kolega ze Sky Chris Froome ztratil a klesl z druhé na třetí pozici.



Neobvykle krátkou etapu ozvláštnil už start ve stylu formule 1, v němž startovalo nejlepších dvacet jezdců podle postavení v celkovém pořadí. Na cyklisty čekala tři náročná stoupání, z nichž to poslední na Col du Portet končilo ve výšce 2215 m, což představovalo nejvyšší bod letošní 105. Tour.

Právě na začátku závěrečného výjezdu zaútočil Quintana a vedení udržel až do cíle. "Prošel jsem si v úvodu této Tour náročnými chvílemi a ztratil jsem čas. Nebyli jsme na tom v posledních dnech nejlépe, takže jsme výhru potřebovali. Byl to nádherný den," pochvaloval si Quintana, jenž se díky vítězství posunul z průběžného osmého místa na páté.

Druhý dojel se ztrátou 28 sekund Ir Daniel Martin, třetí byl s odstupem 47 sekund ve žlutém jedoucí Thomas. Dvaatřicetiletý Velšan tak za sebou nechal největší soupeře v boji o celkový triumf včetně obhájce titulu Froomea. Čtyřnásobnému šampionovi Tour poslední výstup nesedl a dojel až osmý s odstupem 1:35. Klesl kvůli tomu na třetí místo a na svého kolegu Thomase ztrácí už 2:31 minuty.

"Geraint tady předvádí naprosto skvělé výkony. Plně si zaslouží být ve žlutém. Držím mu palce, aby to zvládl až do Paříže," uvedl Froome, jenž se už podle všeho smiřuje s tím, že jeho vítězná série na Grand Tours, trvající právě od loňské "Staré dámy", v neděli skončí.

Oproti tomu Thomas jako kdyby si blízkost prvního triumfu na jednom z velkých třítýdenních závodů stále nechtěl připustit. "(Tom) Dumoulin a (Primož) Roglič dnes byli silní. Jsou mi nejblíž společně s Froomem, toho ale nepovažuju za soupeře. Jsme kolegové. Je to bojovník a jsem si jistý, že bude bojovat až do konce. Je fajn, že jsme jako tým v dobré pozici," uvedl Thomas, jenž letos předvedl svou formu už vítězstvím na generálce na Tour Critérium du Dauphiné.

Mezi oba britské favority z týmu Sky se vklínil dnes pátý Nizozemec Dumoulin, jenž za Thomasem zaostává bez jedné sekundy dvě minuty. "Nikdy nepřestávám doufat a věřit, ale během dvou a půl týdne tu byl Thomas nejsilnější. Zatím jsem na něj nedokázal nic získat. Tak to prostě je," prohlásil loňský vítěz Gira d'Italia a mistr světa v časovce.

Těžký den prožil trojnásobný mistr světa Peter Sagan. Slovenský cyklista upadl ve sjezdu a dorazil do cíle s potrhaným zeleným dresem pro lídra bodovací soutěže.

Ve čtvrtek cyklisté absolvují relativně jednodušší etapu jen s dvěma stoupáními čtvrté kategorie. Náročná vrchařská etapa v Pyrenejích následuje v pátek a v sobotu je na programu rozhodující individuální časovka.

Cyklistický závod Tour de France - 17. etapa (Bagneres-de-Luchon - Saint-Lary-Soulan, 65 km):

1. Quintana (Kol./Movistar) 2:21:27, 2. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -28, 3. Thomas (Brit./Sky) -47, 4. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo), 5. Dumoulin (Niz./Sunweb) oba -52, 6. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -1:05, 7. Bernal (Kol./Sky) -1:33, 8. Froome (Brit./Sky), 9. Landa (Šp./Movistar) oba -1:35, 10. Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin) -2:01.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 70:34:11, 2. Dumoulin -1:59, 3. Froome -2:31, 4. Roglič -2:47, 5. Quintana -3:30, 6. Kruijswijk -4:19, 7. Landa -4:34, 8. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -5:13, 9. Martin -6:33, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -9:31.

17. etapaFoto letour.fr

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud