29. července 2018 • 22:14

Potlučený, ale šťastný. Sagan vyrovnal rekord a slaví: Vyhráli mi to parťáci

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rekord vykoupený krví. Doslova. Slovenský cyklista Peter Sagan v Paříži převzal svůj šestý zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže Tour de France a vyrovnal rekord Erika Zabela. Ale nebylo to zadarmo. Po pádu v sedmnácté etapě toho hodně protrpěl. „Jsem hrdý hlavně na celý můj tým, parťáci mi pomohli získat vítězství a podporovali mě, když jsem prohrával,“ řekl v cíli šťastný sprinter.



Letošní 105. ročník Tour de France pro něj rozhodně nebyl takový, jaký si představoval. O dvě etapové výhry ho jen těsně obral Fernando Gaviria, navíc v průběhu závodu oznámil, že se rozvádí se svou manželkou Katarínou a matkou jejich syna Marlona. Aby to nebylo málo, v sedmnácté etapě těžce havaroval a jen se štěstím vyvázl bez zlomenin. Ve sjezdu totiž vyjel z trasy a tvrdě narazil do skály.

Další čtyři etapy pro něj byly čistým utrpením, zejména pak ta královská. Devatenáctá etapa s výšlapem na legendární Tourmalet ho řádně potrápila, do cíle dojel jen sedm minut před vypršením časového limitu a to ještě díky tomu, že mu výrazně pomohli týmoví kolegové. „Bylo štěstí, že jsem si nic nezlomil, ale naštěstí se to stalo až ke konci Tour, takže jsem vlastně trpěl jen během té velmi těžké horské etapy,“ vzpomínal v Paříži na své těžké chvilky.

Zatímco v průběhu náročných horských etap končil jeden sprinter za druhým, Sagan stále zůstával. A zvládl i právě tu nejtěžší. Přiznal ale, že nemít na sobě zelený trikot, ze závodu by odstoupil. Přesto to neudělal. „Bylo to náročné psychicky i fyzicky. Jen těžko se to popisuje. V cíli však bolest vystřídala radost, že jsem to dokázal,“ radoval se.

„Je to pro mě obrovská radost se už pošesté obléct na Champs-Elysées do zeleného trikotu. Jsou to neskutečné pocity a to zejména po čtyřech velmi náročných etapách po mém pádu. Bylo to těžké, ale zvládl jsem to. Chci poděkovat všem spolujezdcům, celému kolektivu týmu Bora-Hansgrohe a sponzorům, že mi to celé umožnili,“ napsal na svůj facebook.

Svůj šestý triumf v bodovací soutěži v cíli oslavil se svými parťáky pivem a převzal si další zelený trikot do sbírky. V Paříži se taky těšil ohromnou podporou slovenských fanoušků, pro které byl hrdinou už před tím, teď je jím ale o to větším.

Zelený trikot a jeho majitel Peter Sagan
Zelený trikot a jeho majitel Peter Sagan

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud