Romana Barboříková
8. července 2019 • 04:59

Na Tour de France nejde jen o doping. Kontrolují se také ponožky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dopingové kontroly nejsou těmi jedinými, kterými musí cyklisté na Tour de France projít. Před nedělní týmovou časovkou tak někteří absolvovali třeba přeměření výšky svých ponožek. Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, i takové věci mohou rozhodovat.



Při jízdě proti chronometru jde často i setinky. A tak tady hraje velkou roli aerodynamika. Proto mají cyklisté na časovky, ať už individuální či ty týmové, jiná kola, přilby i dresy. Vidět to bylo i při druhé etapě letošní Tour de France, při nedělní týmové časovce.

A právě před ní museli někteří cyklisté na kontrolu, ovšem ne dopingovou. Komisaři Mezinárodní cyklistické unie UCI jim kontrolovali ponožky. Konkrétně do jaké výšky nohou sahají, píše server Cyclingweekly. Od této sezony totiž platí následující pravidlo: Ponožky a návleky na tretry používané v soutěžích nesmí sahat nad výšku definovanou jako polovina vzdálenosti od kotníku po koleno.

Tak by měla vypadat ponožka vyhovující pravidlům Tour de FranceFoto Tour de France

A tak přišla řada na komisaře se speciálními měřidly. Ti si posvítili na závodníky stáje Sunweb, která je na Tour letos bez své největší časovskářské hvězdy Toma Dumoulina.

Stejně jako mnohá pravidla má ale i toto své mouchy. Není třeba jasné, jaký by byl postih pro toho, kdo by stanovenou míru nedodržel. A také není určená minimální výška ponožek cyklistů. A zatím se ani neví, zda některý z neděle prověřovaných cyklistů pravidlo porušil.

Jezdci na Tour de France musí podstoupit kontrolu kvality ponožek
Jezdci na Tour de France musí podstoupit kontrolu kvality ponožek

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud