Tereza Janovská
21. srpna 2019 • 14:04

Vuelta 2019: Profily všech 21 etap. Kde se bude závod rozhodovat?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední závod série Grand Tour letošního roku. V pořadí 74. ročník Vuelty začíná 24. srpna a cyklisté během tří týdnů projedou kromě Španělska i Andorru a Francii. Více než 3272 kilometrů dlouhou trasu se pokusí pokořit celkem 22 týmů a 21 etap nabídne dvě časovky, devět horských, čtyři kopcovité a šest rovinatých etap. Podívejte se, jak jednotlivé části závodu budou vypadat.



1. etapa: Salinas de Torrevieja – Torrevieja, 13,4 km, týmová časovka

Vuelta 2019 - 1. etapaFoto lavuelta.es

Úvodní etapou je týmová časovka. Trasa je rovná a vede ulicemi města Torrevieja. Krátká a poměrně rovná cesta by neměla mít žádný větší dopad na celkové pořadí.

2. etapa: Benidorm – Calpe, 199,6 km, kopcovitá

Vuelta 2019 - 2. etapaFoto lavuelta.es

První část etapy prochází přes území Alicante, které se vyznačuje klikatými cestami. Druhá část nabídne ostré stoupání na Aleto de Puig Llorenca, 24 kilometrů před cílem.

3. etapa: Ibi. Ciudad del Juguete – Alicante, 188 km, rovinatá

Vuelta 2019 - 3. etapaFoto lavuelta.es

Etapa sice rovinatá, sprinteři z ní však mít radost nebudou. Na trase budou muset zdolat dva výstupy třetí kategorie a očekává se, že do cíle se dorazí v hromadném dojezdu.

4. etapa: Cullera – El Pui, 175,5 km, rovinatá

Vuelta 2019 - 4. etapaFoto lavuelta.es

Rovinatou etapu naruší pouze jedno stoupání třetí kategorie na Puerto del Oronet, což by pro sprintery zas takovou překážkou být nemělo. Jeho vrchol je umístěn 45 kilometrů před cílem, budou mít tedy dostatek sil na závěrečný útok.

5. etapa: L’Eliana – Observatorio Astrofísico de Javalambre, 170,7 km, kopcovitá

Vuelta 2019 - 5. etapaFoto lavuelta.es

Etapa, která pomalu začne oddělovat ‚zrna od plev‘. Závodit se bude po klikatých cestách, které potrápí peloton před závěrečným stoupáním, které vrcholí až v samotném cíli. Nejedná se sice o nijak extrémně strmé stoupání, přesto však dokáže potrápit.

6. etapa: Mora de Rubielos – Ares del Maestrat, 198,9 km, kopcovitá

Vuelta 2019 - 6. etapaFoto lavuelta.es

Dlouhá etapa čítající téměř 200 kilometrů. Zde by se poprvé mělo ukázat, kdo má na to, aby útočil na celkové prvenství. Cíl je na horském průsmyku Ares de Maestrat, je dlouhý 5 kilometrů s průměrným sklonem 5-6 %. Mezi favority by se však neměly vytvořit žádné větší časové rozdíly.

7. etapa: Onda – Mas de la Costa, 183,2 kilometrů, horská

Vuelta 2019 - 7. etapaFoto lavuelta.es

První horská etapa letošní Vuelty. Úvodních 80 kilometrů je po rovinatém terénu. Ve druhé části zamíří cyklisté do vnitrozemí v provincii Castellón, která nabízí dvě stoupání druhé kategorie a další dva horské průsmyky třetí kategorie. Cyklisty v závěru potrápí extrémně náročný výšlap na Mas de la Costa, který otestuje favority na celkové umístění.

8. etapa: Valls – Igualada, 166,9 kilometrů, kopcovitá

Vuelta 2019 - 8. etapaFoto lavuelta.es

Etapa dokáže potrápit spíš krajinou, kterou cyklisté budou muset zdolat, než nějakými stoupáními. Klíčovým bodem je Puerto de Montserrat na konci etapy. Tam se budou muset sprinteři rozhodnout, zda závod povedou do závěrečného sprintu nebo se utrhnou do úniku.

9. etapa: Andorra la Vella – Cortals d’Encamp, 94,4 kilometrů, horská

Vuelta 2019 - 9. etapaFoto lavuelta.es

Etapa, která je podobné té poslední v loňském ročníku, tentokrát se však na Coll de Ordino vystoupá opačným směrem. Těžkých částí je v etapě požehnaně. Stoupání na Coll de la Gallina, cíl v La Comella, horský průsmyk Engolasters či nová, 4 kilometrů dlouhá štěrková cesta před závěrečným stoupáním na Cortals d’Encamp. Jedná se o jednu z klíčových etap celého závodu.

10. etapa: Jurancon – Pau, 36,2 kilometrů, individuální časovka

Vuelta 2019 - 10. etapaFoto lavuelta.es

Po prvním volném dni pokračuje Vuelta časovkou. Trasa potěší časovkářské specialisty, cesta po strmých svazích cyklisty totiž potrápí jako po fyzické, tak po psychické stránce. Časovkáři budou moci nahnat čas ztracený v horách.

11. etapa: Saint Palais – Urdax-Dantxarinea, 180 km, kopcovitá

Vuelta 2019 - 11. etapaFoto lavuelta.es

Středně horská etapa se závěrečným okruhem, který se podobá tomu z roku 2016 kolem Urdaxu. Šanci zde budou mít zejména únikáři.

12. etapa: Circuito de Navarra – Bilbao, 171,4 km, kopcovitá

Vuelta 2019 - 12. etapaFoto lavuelta.es

Etapa nabídne tři stoupání třetí kategorie, které jsou krátké, strmé a těsně za sebou. Zajímavé bude i finále, kde se očekává dramatický finiš.

13. etapa: Bilbao – Los Machucos. Monumento Vaca Pasiega, 166,4 km, horská

Vuelta 2019 - 13. etapaFoto lavuelta.es

Extrémně náročná etapa, která potrápí hned sedmi horskými průsmyky. Čtyři stoupání třetí kategorie, dva druhé a finále nejtěžší kategorie HC v horní části Los Machuco. Týmy budou mít potíže s ovládáním závodu a velmi náročné zakončení je pořádně otestuje. Ten, kdo bude po téhle etapě ve vedení, bude mít velkou šanci, že své prvenství udrží až do konce.

14. etapa: San Vicente de la Barquera – Oviedo, 188 km, rovinatá

Vuelta 2019 - 14. etapaFoto lavuelta.es

Rovinatá etapa podél severního pobřeží Španělska do Gijonu. Poslední stoupání na Alto de la Madera budou jedinou náročnou překážkou na trati. Sprinteři se musí pokusit zastavit jakékoliv pokusy o úniky.

15. etapa: Tineo – Santuario del Acebo, 154,4 km, horská

Vuelta 2019 - 15. etapaFoto lavuelta.es

Patnáctá etapa nabídne čtyři horské průsmyky, z toho tři stoupání 1. kategorie a jedno druhé.  Náročný bude zejména závěrečný úsek a jeho unikátní stoupání, které se na Vueltě zatím nepředstavilo.

16. etapa: Pravia – Alto de La Cubilla. Lena, 144,4 km, horská

Vuelta 2019 - 16. etapaFoto lavuelta.es

Horská etapa se třemi stoupáními na trasa, kterou zakončí závěrečné stoupání až do cíle. Puerto de San Lorenzo, La Cobertoria a vrchol La Cubilla – tři vrcholy, které nabízejí nádherný výhled, ovšem vykoupený obrovskou dřinou.

17. etapa: Aranda de Duero – Guadalajara, 219,6 km, rovinatá

Vuelta 2019 - 17. etapaFoto lavuelta.es

Po druhém volném dni čeká cyklisty nejdelší etapa letošního ročníku. Rovinatá trasa tentokrát nenabídne žádné těžší stoupání, sprinterská prémie je po 100 kilometrech.

18. etapa: Comunidad de Madrid. Colmenar Viejo – Becerril de la Sierra, 177,5 km, horská

Vuelta 2019 - 18. etapaFoto lavuelta.es

Neskutečně těžká etapa. Stoupání zahrnuje horské průsmyky Navacerrada, La Morcuera po obou stranách a Cotos, odkud bude závod pokračovat z kopce do cíle v Becerril de la Sierra.

19. etapa: Ávila – Toledo, 165,2 km, rovinatá

Vuelta 2019 - 19. etapaFoto lavuelta.es

Etapa, jako dělaná pro sprintery. Ti se pokusí ovládat průběh závodu. Cíl je pak překvapí kilometrovým stoupáním po dlažebních kostkách v Toledu.

20. etapa: Arenas de San Pedro – Plataforma de Gredos, 190,4 km, horská

Vuelta 2019 - 20. etapaFoto lavuelta.es

Předposlední etapa, která je náročná zejména kvůli pěti horským průsmykům. I zde se vyplatí ujet do úniku. Klikatá trasa vede až na vrchol Puerto de Peňa Negra, tedy stoupání první kategorie. Zde bude poslední šance dostat lídra závodu z trůnu.

21. etapa: Fuenlabrada – Madrid, 106,6 km, rovinatá

Vuelta 2019 - 21. etapaFoto lavuelta.es

Stejně jako na Tour de France, i Vuelta si vyčlenila poslední etapu závodu jako takovou oslavu vítězi. Krátká etapa nabídne pomalejší tempo, závěr pak nabídne sprinterům letos na Grand Tour naposledy zazářit a ovládnout poslední letošní etapu. Navíc v Madridu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud