10. května 2011 • 10:02

Weylandt loni v třetí etapě vyhrál, letos zemřel

Autor: kub
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Tomu se říká krutá hříčka osudu. Loni na Giro d´Italia třetí etapu vyhrál. Po roce v ní Wouter Weylandt však neusiloval o obhajobu vítězství. Po pádu při prudkém sjezdu bojoval o holý život. Bohužel tentokrát se šestadvacetiletý Belgičan zapsal do historie jednoho ze tří největších cyklistických závodů úplně jinak. Stal se čtvrtým závodníkem, který na Giru zahynul.



Do konce pondělní etapy Gira mu scházelo sedmadvacet kilometrů, zrovna se hrnul z prudkého kopce dolů. Když ve velké rychlosti zavadil pedálem o zídku a spadl z kola na kluzký asfalt, bylo hned jasné, že je zle.

Wouter Weylandt měl proraženou lebku, zdeformovanou tvář. Nejevil známky života, okamžitě se kolem něj objevila kaluž krve.

„Dorazili jsme k němu velice brzy a hned bylo jasné, že má jen velmi malou naději. Zkoušeli jsme ho oživit čtyřicet minut, ale už se nedalo nic dělat,“ uvedl lékař Giovanni Tredici. „Jediná útěcha je, že netrpěl.“

Weylandtův tým Leopard-Trek se okamžitě po zveřejnění zlé zprávy uzavřel v hotelu v centru městečka Rapallo. Všichni byli myšlenkami u Belgičanovy ženy, která mu má co nevidět porodit první dítě…

„Pokračujte v závodě ve jménu mého syna,“ vyzval stáj Weylandtův otec.

Giro dnes uctí Weylandtovu památku pietní etapou do Livorna, kterou odjede celý peloton pohromadě a nebude mít vliv na klasifikaci. Očekává se, že cílem projedou jako první členové stáje Leopard Trek.

To vše na počest velkého sympaťáka, který svým entuziasmem sjednocoval celou Belgii, rozpolcenou národnostními sváry. Weylandt pocházel z vlámské části země, ale fandili mu i Valoni.

„Byl to velmi společenský kluk, který nezkazil žádnou srandu. Pořád se smál,“ uvedl Weylandtův kolega Davide Viganó.

Profesionálem byl Belgičan od roku 2005 a už o rok později vyhrál Okolo Polska. I když ve stáji Quick Step pracoval pro lídra Toma Boonena, nashromáždil v profesionálním pelotonu dvanáct etapových vítězství včetně těch na Vueltě a na Giru.

Letos Weylandt změnil barvy a přestoupil do Leopardu k bratřím Schleckům. Snil o tom, že se z nadprůměrného domestika stane hvězdou.

Místo slávy však našel kole jen smrt.

Tým zesnulého cyklisty Weylanda bude na Giru pokračovat
Tým zesnulého cyklisty Weylanda bude na Giru pokračovat

UPOZORNĚNÍ: Video obsahuje drastické záběry

Lékaři bojovali o život Woutera Weylandta marně
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud