10. května 2011 • 10:04

Tým zesnulého cyklisty bude na Giru pokračovat

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Peloton účastníků Gira d'Italia uctil v dnešní čtvrté etapě památku tragicky zesnulého cyklisty Woutera Weylandta. Zhruba dvousetkilometrový přesun z Quarta dei Mille do Livorna začal minutou ticha, na trase se jelo symbolicky pomalu a týmy se střídaly zhruba po deseti kilometrech na špici pelotonu. Výsledky se nebudou započítávat do celkové klasifikace.



Poslední kilometry v Livornu za zvuků kostelních zvonů absolvovala v čele pelotonu bok po boku osmička členů Weylandtovy lucemburské stáje Leopard Trek a s náskokem několika desítek metrů před zbytkem zamlklého pelotonu s nimi projel společně cílem i Tyler Farrar z týmu Garmin-Cervelo.

Američan byl Weylandtovým tréninkovým partnerem a osobním přítelem a poslední kilometry stejně jako někteří další jezdci proplakal. Po skončení etapy Farrar peloton opustil a závod bude pokračovat bez něj. Weylandtův tým by naopak měl v závodě zůstat, a to i na přání cyklistova otce.


Rozhodnutí ale ponechalo vedení stáje na jezdcích, kteří o své další účasti budou diskutovat na večerní poradě. "Kdyby někdo nechtěl pokračovat, budeme to akceptovat," řekl manažer týmu Brian Nyggard.

"Tenhle den věnujeme Wouterovi, jeli jsme jen na jeho počest," řekl za peloton italský šampion Giovanni Visconti. "Chceme se o velký zármutek podělit s celým cyklistickým světem," doplnil Nyggard.

V pelotonu nechyběli ani čeští jezdci František Raboň a Roman Kreuziger. "Pojali jsme etapu jako projev soustrasti, protože jinak to snad ani nešlo. Na památku Woutera měl každý ze závodníků na dresu buď černou stužku, nebo pásku. Dohodli jsme se, že tu etapu objedeme celou, ale bez nastupování a spurtování. Každý z týmů tahal deset kilometrů, aby to bylo spravedlivé," popsal Kreuziger na svém webu dění ve čtvrté etapě. "Byla to smutná etapa a už bych to nikdy zažít nechtěl," dodal.
Lékaři bojovali o život Woutera Weylandta marně
Video se připravuje ...

Šestadvacetiletý Weylandt zemřel na následky zranění hlavy po pádu při sjezdu z Passo del Bocco v pondělní třetí etapě. Podle svědků se belgický jezdec před osudným pádem v sedmdesátikilometrové rychlosti ohlédl na skupinku za sebou. Zavadil však levým pedálem o zídku a náraz ho katapultoval na opačnou stranu cesty, kde narazil do jiné zdi. Při pádu si prorazil lebku a silně krvácel.

Navzdory rychlému zásahu lékařů a čtyřicetiminutové resuscitaci už mu nebylo pomoci. Při pitvě se ukázalo, že s největší pravděpodobností zemřel prakticky okamžitě a podle soudního lékaře netrpěl.

"Wouter ve sjezdu ztratil na jezdce před ním a snažil se je dojet. Pak si ale asi uvědomil, že lepší bude počkat na další skupinu. Když se otočil, levým pedálem nebo možná řidítkem zavadil o nízkou zídku a byl katapultován na druhou stranu cesty, kde znovu do něčeho narazil. Bylo to příšerné," popsal Portugalec Manuel Cardoso, člen týmu RadioShack.

Italská prokuratura nařídila vyšetřování incidentu. Do Itálie se hned vydali cyklistův otec, aby identifikoval tělo, i těhotná přítelkyně. Ve čtvrtek budou cyklistovy ostatky převezeny do Belgie.

Podle belgických médií poslal Weylandt po sobotním startu Gira svému manažerovi SMS zprávu, že letošní ročník je hodně nebezpečný, že se cítí nervózní a má trochu strach o své zdraví. "Dělám si starosti," napsal údajně belgický cyklista.

Šéf Gira Angelo Zomegnan v pondělí večer na mimořádné schůzce po tragédii oznámil, že závod bude pokračovat a je na samotných cyklistech, jak se k dalšímu průběhu postaví. Rovněž řekl, že budou znovu prověřena všechna bezpečnostní opatření, nehovořil však o konkrétních krocích.

Záběry z místa nehody, kde se lékaři snaží pomoci Belgičanovi Weylandtovi
Záběry z místa nehody, kde se lékaři snaží pomoci Belgičanovi Weylandtovi

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud