26. září 2011 • 14:06

Cyklistický šampion Cavendish? Zatraceně rychlý jezdec i mluvka

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest lahví šampaňského, které nachystal masér na oslavu triumfu britského rychlíka Marka Cavendishe v silničním závodě s hromadným startem na mistrovství světa, bezpochyby došlo svého užití.



„Je jasné, že dneska v noci se všichni zmastíme,“ psal na Twitteru o vítězné neděli jeho reprezentační parťák Bradley Wiggins. Načež si druhý den ráno stěžoval: „Bolavá hlava, zmeškané letadlo.“

Není se čemu divit, šestadvacetiletý sprinterský král Cavendish díky skvělé práci britského mančaftu získal pro svou zemi první titul mistra světa v silničním závodě od roku 1965. „Bylo to výjimečné, připadal jsem si, jako bych byl součástí týmu, který vyhrál fotbalové mistrovství světa v roce 1966,“ přidával David Millar, další z cyklistických hvězd, která se obětovala pro úspěch milovaného i nenáviděného Cavendishe.

Vítěz celkem 20 etap na Tour de France se na svém webu celkem po právu označuje jako nejrychlejší muž na dvou kolech. Zároveň však dodává: „Rychlý sprinter, ještě rychlejší mluvka. Může ublížit.“

Jeho soupeřům vadí Cavendishovy občasné pichlavé hlášky i ublížená prohlášení, strkanice v závěrečných spurtech, údajné podvádění při držení se aut v horských etapách Grand Tours, neskrývaná touha po vítězství, kterou britský jezdec dokáže proměnit v realitu.

Cavendish těží ze síly skvělých týmů – končícího HTC-Highroad, kde pro něj pracoval i František Raboň, na závodech, britského na mistrovství světa. Jakmile má skvělou pozici pro závěrečný spurt, rozkmitá nohy do rychlosti přesahující sedmdesátku a jako střela míří do cíle za triumfem. V neděli mu to přineslo vytoužený duhový trikot pro mistra světa.

Britský cyklista Mark Cavendish se raduje z vítězství v páté etapě Tour de FranceFoto ČTK/AP
„Ostatní z týmu ze sebe během závodu sedřeli kůži, abych já ho mohl příští rok nosit. Když chybělo 450 metrů do cíle, pomyslel jsem si: Do háje, jsem tady zavřený. Pak se přede mnou otevřela mezera a já musel vyrazit, i když to bylo ještě dost daleko do cíle. Ale když to rozjedu, poznám, jestli vyhraju,“ líčil cyklista z ostrova Man, který už slavil v minulosti titul na dráze.

„Je taková škoda, že ten dres nemohou mít všichni z týmu. Na začátku sezony jsem měl dva cíle: zelený dres pro nejlepšího sprintera a tenhle. A teď můžu nosit duhové proužky a na rukávech je mít po zbytek života.“

O jedinečné šanci na zisk titulu na rovinaté trati přemýšlel už tři roky. Znamenala pro něj tolik! „Celý tenhle rok mluvil o tom, jak namaluje duhové proužky na auto, na dům. Jak si koupí Harleye s nádrží v barvě duhy. Zasloužil si to,“ říkal o něm pro Cyclingnews Max Sciandri, sportovní ředitel týmu BMC, který Cavendishe zná už mnoho let a bydlí nedaleko něj v Toskánsku.

Přitom na začátku se nezdálo, že by zrovna tenhle kluk mohl prorazit. Jako teenager nezapadal do výkonnostních ani váhových škatulek britského systému, které měl splňovat. „Jenže to byl jediný kluk s patnácti vítěznými závody, se kterým jsme mluvili,“ vzpomínal někdejší manažer britského týmu John Herety pro Eurosport.

Ani když Cavendish přišel do stáje T-Mobile, trenéry nijak neoslňoval. „Když se z něj stal profík, měl ohromnou nadváhu a nebyl vůbec fit na sezonu. Týmový trenér mu řekl: Marku, nebudeš schopný dokončit závod, na vítězství ani nepomýšlej. A Mark vyhrál dva závody. To ukazuje, co dokáže, když si něco usmyslí,“ přidával Roger Hammond, jeho někdejší parťák z T-Mobilu.

Cavendish opravdu není upjatý sportovec zaměřený jen na výkon. Rád si utahuje ze sebe i ostatních na Twitteru, slovíčko shit z něj padá v přítomnosti televizních kamer jako by se nic nedělo, rád utrácí za oblečení a svět celebrit mu rozhodně není odporný. Ostatně, svou přítelkyni Petu Toddovou, modelku a dívku z třetí strany britských bulvárních deníků, poznal na charitativní akci v Los Angeles.

Jeho dalším cílem teď je zlato ze silničního závodu na olympiádě v Londýně. Znovu mu k němu mohou pomoci reprezentační parťáci, s nimiž by se po rozpadu týmu HTC zřejmě měl potkávat i v rámci britské stáje Sky, do níž téměř jistě míří.

„Je dobré vidět britského cyklistu v britském týmu – pokud to tedy oznámí – v duhovém trikotu. Můžete si být jisti, že i příští rok bude hodně vidět vpředu. Jsem si jistý, že Mark ten dres poctí nejlepším možným způsobem,“ mínil Sciandri.

Mark Cavendish potřetí za seboue vyhrál závěrečnou etapu Tour de France a poprvé může slavit zisk zeleného dresu pro nejlepšího spurtera
Mark Cavendish potřetí za seboue vyhrál závěrečnou etapu Tour de France a poprvé může slavit zisk zeleného dresu pro nejlepšího spurtera


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud