20. srpna 2012 • 22:00

Soud zamítl žalobu Armstronga na USADA kvůli vyšetřování dopingu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong neuspěl se žalobou na Americkou antidopingovou agenturu (USADA), kterou chtěl zabránit vyšetřování jeho údajného dopingu. Soud v jeho rodném Austinu žalobu slavného cyklisty zamítl jako spekulativní a označil tak vyšetřování za oprávněné.



Armstrongovi, který již ukončil cyklistickou kariéru, ale v poslední době se věnoval triatlonu, hrozí doživotní distanc a odebrání titulů z Tour. Případ by nyní měla projednat nezávislá arbitráž. Armstrongův právník Tim Henham uvedl, že zvažují další kroky.

"Soud shledal Armstrongovy výhrady k procesu jako neopodstatněné," uvedl soudce Sam Sparks. Konstatoval, že federální soud by se neměl vměšovat do disciplinárního řízení sportovních organizací, pokud ty organizace nebudou porušovat vlastní pravidla. Soudce naznačil, že očekává v případu další právní bitvy.

Už během projednávání kauzy, která jde 14 let do minulosti, zkritizoval USADA za vágnost jejích obvinění a neochotu případ postoupit Mezinárodní cyklistické unii (UCI). "Je s podivem, že tyto organizace nejsou schopné spolupracovat na dosažení svého cíle," uvedl Sparks.

USADA podezřívá Armstronga z toho, že mu k vítězstvím na Tour v letech 1999-2005 pomáhal krevní doping EPO, testosteron, růstový hormon, steroidy a nepovolené transfuze. K dispozici má údajně 38 krevních vzorků, které vykazují podezřelé výkyvy. Právě tyto vzorky byly hlavním motorem, proč se v červnu rozjelo opětovné vyšetřování.

Čtyřicetiletý Armstrong zakázané praktiky popírá a tvrdí, že řízení USADA porušuje jeho ústavou zaručené právo na spravedlivý proces.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud