19. října 2012 • 12:46

Cyklokrosaři zahájí Světový pohár v Táboře. Štybar zatím odpočívá

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světový pohár v cyklokrosu odstartuje v neděli závodem v Táboře. Největšími domácími hvězdami budou Radomír Šimůnek a Martin Bína, který se vrací po zdlouhavých zdravotních problémech. Trať byla zkrácena na 3150 metrů, zatraktivnit by ji měly přidané zatáčky. Vstupné je zdarma.



„Trať je připravena jako vždy ve vysokém standardu, změny na ní vítám a jsou pro mne příjemným překvapením. Myslím si, že to zatraktivní závod a pomůže mně a potažmo českým reprezentantům,“ uvedl Šimůnek, který má na Tábor dobré vzpomínky.

„V podstatě jsem zde odstartoval svoji sportovní kariéru, když jsem se tu získal stříbro na mistrovství světa 2001 v kategorii juniorů.“

Šimůnek byl nejlepším českým závodníkem na letošním mistrovství světa, které bylo vlastně loučením národní jedničky Zdeňka Štybara. Dvojnásobný mistr světa teď odpočívá po dlouhé silniční sezoně, v níž absolvoval svou první Grand Tour a připsal si etapové triumfy. „Ráno nejsem schopen vstát, jsem takovej rozmlácenej. Musím si dát pořádný kafe, abych se probral,“ líčil na svém webu.

Doma ve Stříbře se těší z času s rodinou, věnuje se neteři Amálce, s tátou se vydává na vyjížďky na horském kole – stejném typu, na jakém Jaroslav Kulhavý vyhrál olympijský závod v cross country. „Nádherné kolo. Připadal jsem si, jako když dostane dítě hračku. Nejde na něm občas nevyjet,“ popisoval jezdec týmu Omega Pharma – QuickStep.

V Česku se zdrží do konce měsíce, pak ho čeká dovolaná u moře s přítelkyní. Naskočit do cyklokrosové sezony se chystá v prosinci, největší blok závodů odjede na přelomu roku. Určitě má v plánu mistrovství republiky na domovské trati ve Stříbře. Světový šampionát v terénu už podle sportovního ředitele stáje Wilfrieda Peeterse nepřipadá v úvahu.

Zdeněk Štybar byl letos poprvé poraženFoto Michal Beránek (Sport)


„Musím říct, že v tuto chvíli je to dost nereálné,“ dodal i Štybar. „Chci se co nejlíp nachystat na jarní klasiky a měl bych jet závody z kraje sezony jako třeba Kolem Kataru. Je trošku utopie tohle skloubit. V tuto chvíli je hodně malá šance, že bych krosový mistrák světa jel.“

SP v Táboře
Kdy: Neděle 21. října
Kde: Odpočinková zóna Komora, Sídliště nad Lužnicí, Tábor
Vstupné: Zdarma
Program: 10.00 junioři, 11.10 U23, 13.30 Ženy, 15.00 Muži elite
Délka okruhu: 3150 metrů
Česká nominace, muži elite: Ondřej Bambula, Martin Bína, Petr Dlask, David Kášek, Vladimír Kyzivát, Lubomír Petruš, Jiří Polnický, Radomír Šimůnek. Ženy: Pavla Havlíková, Martina Mikulášková, Karla Štěpánová.
Další závod SP: Neděle 28. října v Plzni

Zklamaný Zdeněk Štybar po neúspěšném světovém šampionátu v Belgii, kde neohájil loňské zlato
Zklamaný Zdeněk Štybar po neúspěšném světovém šampionátu v Belgii, kde neohájil loňské zlato

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud