24. října 2012 • 12:57

100. ročník Tour chystá na cyklisty náročné horské etapy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jubilejní 100. ročník Tour de France přichystá cyklistům mimořádně náročný horský profil. Trasa bude v nové sezoně vyhovovat spíše vrchařům, během jedné etapy budou muset závodníci například absolvovat hned dvakrát nechvalně proslulé stoupání do Alp d'Huez.



Legendární závod, který se chce v příštím roce oklepat po dopingovém skandálu Lance Armstronga, odstartuje 29. června poprvé v historii na Korsice.

Po 3360 kilometrech, které cyklisté poprvé po 10 letech absolvují výhradně na území Francie, dojede peloton o tři týdny později do tradičního cíle u pařížského Vítězného oblouku.

Ředitel závodu Christian Prudhomme očekává, že Tour bude muset bojovat o svou důvěryhodnost vzhledem k tomu, že devět z posledních 14 titulů muselo být vítězům kvůli dopingu odebráno.

Sedmkrát byl hříšníkem padlý hrdina Armstrong, který triumfoval v letech 1999 až 2005 a o své trofeje přišel až nyní. "Doping je nepřítel. Tour ale bude silnější než doping," řekl Prudhomme.

Cyklistika se podle něj v posledních letech mění. "Nemůžete říct, že (dopingové) testy nefungují. Připomínám, že za posledních pět let jsme přistihli dva vítěze," uvedl s odkazem na Floyda Landise a Alberta Contadora, šampiony z let 2006 a 2010, kteří neprošli během závodu dopingovými kontrolami.

Podle dnes zveřejněných informací o trase bude nový ročník vyhovovat cyklistům, jako je Contador či Andy Schleck. Obhájce titulu Bradley Wiggins bude mít coby časovkářský specialista velké problémy uspět a vedení jeho stáje Sky už dříve oznámilo, že místo týmové jedničky nejspíš zaujme letos druhý Chris Froome.

"Mým cílem vždy bylo vyhrát jednou Tour a potom se vypořádat s tím, co přijde. Mým úkolem pravděpodobně bude podporovat Chrise. Chci být v úspěšném týmu a jestli má být Chris lídrem, tak ať jím je," uvedl Wiggins, který letos dovezl do Paříže žlutý trikot jako první Brit v historii.

Výstup obávanými 21 vlásenkami do horského střediska Alp d'Huez budou muset cyklisté zvládnout dvakrát během 18. etapy. Jen čtyři dny poté, co absolvují další pověstný výjezd na Mont Ventoux, kde vyvrcholí 15. etapa v tradiční Den Bastily.

Žlutý trikot si budou moci letos užít i spurtéři, podle Prudhomma poprvé od roku 1966, jelikož úvodní etapa s cílem v Bastii bude zcela rovinatá. Časovkáři pak budou útočit v jedné týmové a dvou individuálních časovkách. Jejich celková délka se oproti loňsku snížila na 65 kilometrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud