25. října 2012 • 12:14

To jsou blázni! Česká parta chce zdolat stou Tour na koloběžkách

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teď se Jan Vlášek těší na měsíc dovolené, kterou stráví pohybem. Je však jasné, že až v červenci příštího roku bude mít volno za sebou, bude znovu rád sedět při své práci v právnické kanceláři. Dovolenou totiž hodlá strávit při zdolávání trasy Tour de France na koloběžce. „Potom budu mít o patnáct kilo míň a budu na hranici podvýživy,“ říká se smíchem.



Bláznivý nápad party kamarádů vznikl v hlavě herce Václava Lišky na popud výkonu Josefa Zimovčáka, který nejslavnější závod objel na vysokém historickém kole. Nyní už šestice vyznavačů koloběhu se ho rozhodla napodobit při stém ročníku „Staré dámy“. V rámci projektu Kick One’s Life, Kick France by chtěl pomoci i některé dobročinné organizaci.

Jejich plánem je zdolat celou trasu z Korsiky až po večerní dojezd na pařížskou třídu Champs-Élysées v denním předstihu před pelotonem cyklistů s pomocí asi šestičlenného doprovodu. Snaží se získat také oficiální povolení od organizátorů Tour.

Aby zápřah zvládli, pravidelně trénují podle plánu atletického kouče. Ostatně, z atletického prostředí tahle parta i vzešla. „Na začátku měsíce jsme byli na týdenním soustředění v Dolomitech, vyzkoušeli jsme si nějaké etapy loňského Gira d’Italia. Trénujeme pořád. V zimě je to těžší, začne být brzo tma a my jsme zaměstnaní,“ říká Vlášek.

V rámci Tour se ani tolik neobává dvojitého výjezdu na Alpe d’Huez, neboť osmnáctá etapa je relativně krátká. Měří „jen“ 168 kilometrů. Naopak finiš na Mont Ventoux je završením 242 kilometrů dlouhé etapy, jež patří mezi šestici dní s porcí více než 200 kilometrů.

„Alpy na konec budou asi přísné, ale jinak to není zase tak dlouhé, jak se dalo čekat. Na koloběžku je ideální, když je etapa pod dvě stě kilometrů. Pak už je to docela dlouhé,“ říká Vlášek. A napadá-li vás dotaz, zda jezdci na koloběžkách střídají nohy, pak vězte, že ano. „Na jednu to skutečně nepojedeme.“

Drsná bude také devatenáctá etapa s pěti kopci, dvacítka se rozloučí s vítězem stoupáním na Semnoz nad Annecy. „Bude to asi těžký. Ale když dojedeme takhle daleko, tohle už dojdeme i pěšky, to už je v pohodě,“ odvětí Vlášek.

Rovnou šest nadšenců na koloběžkách se chystá na jubilejní stý ročník Tour de France.
Rovnou šest nadšenců na koloběžkách se chystá na jubilejní stý ročník Tour de France.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud