26. října 2012 • 17:21

Sedm ročníků Tour po králi dopingu zůstane bez vítěze

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedm ročníků Tour de France, ve kterých v letech 1999 až 2005 triumfoval americký cyklista Lance Armstrong, zůstane po jeho diskvalifikaci kvůli dopingu bez vítězů. Dřívější rozhodnutí organizátorů závodu dnes potvrdila Mezinárodní cyklistická unie, která v pondělí Armstrongovi rekordních sedm titulů ze slavného závodu oficiálně odebrala.



Vedení UCI také vyzvalo jednačtyřicetiletého Texasana a další jezdce figurující v aktuální dopingové aféře popsané Americkou antidopingovou agenturou, aby vrátili získané prémie.

V Armstrongově případě jde přibližně o čtyři miliony dolarů. Vrátit bonusy po něm chce také pojišťovna jeho někdejšího sponzora SCA, která mu za triumfy na Tour vyplatila dohromady asi 12 milionů dolarů.

Cyklistická unie se rozhodla neudělovat dodatečně tituly z "pošpiněných" ročníků Tour ani nijak neměnit pořadí i proto, že také všichni jezdci, kteří skončili za Armstrongem, se zapletli s dopingem.

"Řídící výbor UCI usoudil, že nad tímto temným obdobím by zůstal viset mrak podezření. I když to může vypadat krutě pro ty, kteří závodili 'čistí', pochopí, že by to pro ně byla jen malá čest posunout se ve výsledcích," uvedla unie v prohlášení.

UCI rovněž zřídí komisi, která se má zabývat různými podezřeními, že v Armstrongově aféře nemá čisté svědomí. Například kvůli příspěvkům v celkové výši 125 000 dolarů, které od Američana obdržela v letech 2002 až 2005.

Údajně za to, že zamlčela jeho pozitivní dopingový test na závodě Kolem Švýcarska v roce 2001. UCI přijetí peněz potvrdila, ale popírá, že by šlo o výměnný obchod.

Tvrdí, že Armstrongův vzorek nebyl pozitivní, ale vykazoval podezřelé hodnoty. Složení komise má být známo později.

Unie také přerušila právní kroky vůči novináři Paulu Kimmageovi, jenž ji obvinil, že Armstrongův pozitivní nález ututlala.

Na bývalého irského profesionálního jezdce podali žalobu pro pomluvu vedle UCI i její šéf Pat McQuaid a jeho předchůdce Hein Verbruggen, kteří však hodlají v soudním sporu pokračovat. Na podporu Kimmageovy obhajoby bylo na internetu vybráno už přes 80.000 dolarů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud