12. ledna 2013 • 13:45

Štybar je posedmé českým šampionem a vyrovnal se Šimůnkovi

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar vyhrál ve Stříbře s velkým náskokem posedmé mistrovství republiky. Dnešním vítězstvím vyrovnal rekord Radomíra Šimůnka staršího. Druhý dojel Martin Bína a zajistil si prvenství v Českém poháru Toi Toi Cupu, na třetí příčce skončil Vojtěch Nipl.



Štybar zvítězil v domácím závodu, který pořádá jeho otec, se suverénním náskokem 47 sekund, přestože v závěru už trochu zvolnil. Jeho pronásledovatelé mu stačili pouze v úvodu.

"Taktika byl jet asi dvě kola pohromadě, pak za to vzít a hlídat si náskok. Vyhrát tady doma ve Stříbře pro mě znamená hrozně moc," řekl Štybar po závodě novinářům.

Nejlepší český cyklokrosař posledních let kvůli kariéře na silnici svůj letošní program v terénu výrazně omezil, přesto doma nenašel konkurenci. "Celá trať se jela 'v tahu', což mi vyhovovalo, a byla skvěle připravená," dodal Štybar, který se kvůli přípravě na novou sezonu na silnici nezúčastní cyklokrosového mistrovství světa.

Cyklokrosařům dnes po mrazivé noci přálo i slunné přívětivé počasí. "Trať byla poctivá a spravedlivá, změklo to, takže některé pasáže byly i více technické," pochvaloval si Bína, který se stal českým vicemistrem už popáté v kariéře, ale na stupně vítězů na mistrovství republiky se vrátil po sedmi letech.

Pro Bínu šlo o velmi cenný výsledek. Juniorský mistr světa z roku 2001 se loni vrátil do pelotonu po dvou letech vleklých zdravotních potíží.

"Zdeněk byl skvěle připravený, nohy má prostě jiné. K tomu, abych se dostal tam jako on, to je ještě hodně práce. Dva roky jsem musel vypustit kvůli zranění a to se za půl roku tréninku nedá dohnat," připomněl Bína. "Zdeněk dobře nastoupil a bylo těžké se ho udržet," přiznal.

"Asi nikoho dnes na průběhu nic nepřekvapilo. Předpokládali jsme, že za to Zdeněk někde vezme a bude chtít odjet, což tak také dopadlo. Bína se Šimůnkem se ho snažili ještě sjíždět, ale Zdeněk nedal nikomu šanci. Vidět ho v těch technických pasážích, to byla nádhera," zhodnotil reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Třetí Nipl, který na Štybara ztratil 1:11 minuty, si dojel pro medaili na šampionátu vůbec poprvé v životě.

"Snažil jsem se dostat dopředu a každý člověk, kterého jsem předjel, mi dodal energii k tomu dostat se ještě dál. Jsem rád, že se to povedlo," pochvaloval si Nipl, jenž před čtyřmi lety vyhrál mezi juniory.

"Bylo to sice také prestižní, ale z dneška mám ty pocity daleko lepší," doplnil Nipl.

"Vojta je nevyzpytatelný člověk. Vím dobře, jak je dobrý a že může být mezi špičkou, ale on rovněž dokáže závod zajet extrémně špatně, je zatím hodně nevyrovnaný. Dnes jel ale perfektně a dokázal se soustředit," ocenil Bambula.

Zklamáním skončil závod pro Štybarova vyzyvatele Radomíra Šimůnka mladšího, jenž měl v pátém okruhu technické problémy, nabral velkou ztrátu a chvilku poté odstoupil. Na domácí titul tak stále čeká. "Šel jsem na start s tím, že chci vyhrát, takže když jsem pak byl s velkou ztrátou někde okolo desátého až dvanáctého místa, tak jsem to zabalil," vysvětlil zklamaný syn slavného otce.

Mistrovství ČR v cyklokrosu, osmý a závěrečný závod Českého poháru Toi Toi Cup ve Stříbře:
1. Štybar (Omega Pharma-Quick Step) 57:28,
2. Bína (ČEZ Cyklo Team Tábor) -47,
3. Nipl (Focus cycling team) -1:11,
4. Petruš (BKCP-Power Plus) -1:29,
5. Paprstka (Remerx Merida Team Kolín) -1:41,
6. Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) -2:17,
7. Nesvadba (Madeta-Fitness/Specialized) -2:25,
8. Bambula (ČEZ Cyklo Team Tábor) -2:27,
9. Dlask (Madeta-Fitness/Specialized) -2:30,
10. Zlámalík (KDL Trans-Landbouwkrediet) -2:44.

Konečné pořadí Českého poháru - Toi Toi Cupu:
1. Bína 450 bodů,
2. Paprstka 308,
3. Skála 305,
4. Boroš 304,
5. Nipl 291,
6. Nesvadba 246.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud