14. ledna 2013 • 22:19

Armstrong se omluvil své bývalé nadaci. Zaměstnanci plakali

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý cyklista Lance Armstrong se dnes omluvil zaměstnancům nadace Livestrong pomáhající nemocným rakovinou a jejich rodinám, kterou před 16 lety založil. Její kanceláře ve svém rodišti Austinu navštívil před natáčením televizního pořadu Oprah Winfreyové, v němž se podle spekulací chystá přiznat k dopingu. Kvůli užívání zakázaných látek dodatečně koncem loňského roku přišel o sedm titulů z Tour de France.



Jednačtyřicetiletý Američan se omluvil pracovníkům Livestrongu za to, že je zklamal a způsobil nadaci problémy. Uvedl, že by se rád pokusil napravit její reputaci. K dopingu se nepřiznal.

Agentura AP s odvoláním na dobře informovaný zdroj uvedla, že se Armstrong při své omluvě zalykal. Někteří zaměstnanci nadace se prý rozplakali.

"Mluvil soukromě s našimi zaměstnanci, kteří dlouhá léta odváděli pro nadaci důležitou práci," řekla mluvčí nadace Katherine McLaneová agentuře Reuters. "Byl to velmi upřímný a srdečný výraz lítosti nad zbytečným stresem, který jsme zažívali v posledních letech v důsledku pozornosti médií," uvedla.

Armstrong, jenž v minulosti vyhrál boj s rakovinou, na podzim postupně zpřetrhal své vazby s organizací Livestrong. Nejprve se vzdal postu předsedy a následně opustil i její představenstvo.

Nadace také vyškrtla ze svého názvu jeho jméno. Podle dřívějších údajů organizace pomohl Armstrong jejím prostřednictvím na boj s rakovinou získat zhruba půl miliardy dolarů, z toho přes šest milionů dal ze svého.

K dopingu, který dlouhá léta vehementně popíral, se údajně chystá přiznat v show Oprah Winfreyové. Natáčení u něj v Austinu bylo naplánováno na dnešek, pořad bude odvysílán v noci na pátek 18. ledna SEČ.

Podle listu USA Today má Armstrong vedle obsáhlého interview v televize rovněž v plánu pokusit se usmířit s bývalým stájovým kolegou Floydem Landisem. Američan, který kvůli dopingu přišel o triumf na Tour de France 2006, se na jaře 2010 přiznal k užívání zakázaných látek.

Později vznesl obvinění, že Armstrong a další v tehdejším týmu US Postal zpronevěřili miliony dolarů od pošty právě na pořizování nedovolených podpůrných prostředků.

Americké úřady tato obvinění již prošetřovaly, ale před necelým rokem řízení zastavily. Nyní zvažují, že případ znovu otevřou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud