2. února 2013 • 12:30

Cyklokros se vydal dobýt Nový svět. Pomůžou Češi zastavit Belgičany?

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Víc než šest desítek let se cyklokrosové mistrovství světa nehnulo z Evropy, kde mezi jeho bašty patří Belgie, Nizozemsko či Česko. Letos poprvé však vystrčí růžky za oceán, v sobotu se bude závodit v Louisville v Kentucky.



„Pro cyklokros je nezbytné, aby zamířil i na další kontinenty. A pro jeho propagaci je dobře, že mistrovství světa bude v USA. Krok za krokem musíme cyklokros udělat víc mezinárodním,“ mínil například belgický cyklokrosový velikán Sven Nijs.

Radomír Šimůnek mladší k popularizaci cyklokrosu díky americkému anabázi úplně optimistický není.

„Samozřejmě je lepší, že se mistrovství světa jede někde jinde, ale v dalších ročnících jsme znovu v Holandsku, opět v Táboře. Pak to vypadá, že bude znovu Belgie, zase se to vrátí do starých kolejí. Jde spíš o to, abychom my jezdci mimo Belgii byli opětovně stabilně v desítce.“

Cyklokros má v USA své příznivce. Hlavně mezi ženami. Například bikerka Kateřina Nash začala v rámci propagace cyklistiky jezdit závody v terénu na popud svého týmu Luna a je spokojená.

„Určitě si v cyklokrosu člověk přivydělá, hlavně v Americe, kde si ženských závodnic váží ještě víc a kde máme rovnocenné peníze jako chlapi,“ popisovala loni.

Česká závodnice, třetí z mistrovství světa 2011, vyhrála generálku v Cincinnati. Nebylo to její jediné vítězství, a tak je rozhodně počítána mezi favoritky nedělního závodu. Těmi největšími jsou ale cyklistická královna Marianne Vosová a vítězka SP Katie Comptonová.

Mezi muži obhajuje titul Niels Albert. Hlavní motiv znovu zní: Dokáže někdo porazit Belgičany, kteří loni na písku v Koksijde brali sedm prvních míst, když chybí Zdeněk Štybar, ale třeba i Lars Boom, kteří dávají přednost silnici?

Ohrozit je na zábavné trati s pískem a bahnem rozhodně může mladý Nizozemec Lars van der Haar, ohromný talent. Mezi dalšími evropskými jmény je samozřejmě i Radomír Šimůnek, loni osmý.

V sobotu, kdy se nakonec jedou závody všech kategorií, by mohlo sněžit. Teploty pod nulou, mráz, sníh a led vyhovují českým závodníkům, což naposled potvrdil Martin Bína v Hoogerheide.

Tam někdejší juniorský mistr světa po dvouleté pauze kvůli problémům s koleny poprvé v kariéře vyhrál závod Světového poháru.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud