Ilona Kolářová
24. října 2013 • 15:01

Zánět oka, zlomenina, bakterie. Cyklokrosař Šimůnek se vrací k závodění

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Problémy s okem, zlomená klíční kost a bakterie na plicích. Cyklokrosaře Radomíra Šimůnka od jara stíhá jeden malér za druhým. Teď se však pochlapil a v sobotu bude startovat na Světovém poháru v Táboře. „Jeden prestižní závod do roka v Čechách, tam musím být, i když ještě nejsem ve formě,“ říká jezdec belgické stáje Kwadro-Stannah.  



Na jaře Šimůnka dostihlo virové onemocnění a zánět oka, které ho na měsíc vyřadilo z přípravy. Pak následoval nepříjemný pád a nalomená klíční kost, zase dva týdny netrénoval.

A před  začátkem cyklokrosové sezony ho do třetice zastavilo bakteriální onemocněním horních cest dýchacích, na něž lékaři belgického týmu Kwadro-Stannah museli nasadit léčbu antibiotiky. Bral je celé tři týdny. Další zákaz trénování. „Výpadek v tréninku byl strašně dlouhej, a na začátku sezony je to všechno ještě horší,“ povzdechl si.

Teprve nedávno Šimůnek léčbu ukončil a velmi pomalu se dostával zpět do tempa. Návrat k závodění plánoval na začátek listopadu, Světový pohár v Táboře plány urychlil. „S doktorem jsme uvažovali, jestli jet, nebo ne. I když nejsem stoprocentně připravený, rád budu závodit. Kamarádi, známí i diváci si to zaslouží, i když vím, že nebudu v stoprocentní pohodě.“

Formu na poslední chvíli naháněl deset dnů na Mallorce. „Tam jsem se snažil dostat do nohou nějaké ty kilometry. Bylo tam třicet stupňů, měl jsem tam klid a mohl se soustředit jenom na kolo. Vrátil jsem se unavený, ale i tak se cítím líp, než když jsem tam odjížděl,“ říká Šimůnek.

Na trati v Táboře, která se léta nemění, zná každý drn. Závodil tam už na mistrovství světa juniorů a odjezdil stovky tréninkových hodin. „Nic mě tam nemůže překvapit, je mi ale jasné, že zatím nebudu schopen bojovat o přední umístění.“

Ani další čeští cyklokrosaři letos k favoritům nepatří. O prvenství by se měli poprat živoucí cyklokrosová legenda, dvojnásobný mistr světa Sven Nijs, a další světový šampion Niels Albert.

Program SP v Táboře

Sobota 26. října

10.00: junioři

11.10: muži do 23 let

13.30: ženy

15.00: muži

Vstup na všechny závody je zdarma. ČT Sport vysílá živě kategorie mužů a žen, zbývající závody půjdou ze záznamu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud