30. června 2014 • 12:30

Štybar o Kreuzigerovi: Kauza ho musí trápit roky. Poškodila jeho výsledky

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Případ cyklisty Romana Kreuzigera, který má nesrovnalosti ve svém biologickém pasu a nebude závodit na Tour de France, zahaluje zatím mlčení. Ani špičkoví cyklisté, kteří s bojem proti dopingu přicházejí pravidelně do styku, si netroufají odhadovat, s čím se jejich český kolega potýká. I tak je jim kauza nepříjemná. Hlavně její neúměrná délka, s jakou se řeší.



„Je už poněkolikáté, že tyhle kauzy trvají roky. Nemělo by se to stávat,“ zlobí se Zdeněk Štybar, čerstvý mistr republiky v závodě s hromadným startem. „Není to (dlouhá doba šetření) dobré pro cyklistiku, pro týmy ani pro závodníka. Roman to určitě má v hlavě těch pár let, co o tom ví. Musí se s tím obrovsky trápit a brzdí ho to ve výsledcích,“ myslí si dokonce.

Nepřímo se Kreuzigera zastal i Leopold König, který letos na Tour de France startovat bude a povede jako lídr svoji stáj NetApp. „Všichni jsme se těšili na to, že budeme s Romanem jezdit vepředu v kopcích, bylo by to krásné. Pro českou veřejnost je to velká škoda,“ lituje.

„Není to vůbec hezké. Doufejme, že spravedlnost vyjde najevo a všechno se vyřeší co nejdřív. Protože tyhle věci by měly být vyjasněné maximálně během měsíce,“ bouří se i on proti prodlevám v šetření ze strany Mezinárodní federace (UCI).

Ta totiž českého borce o tom, že hodnoty v jeho biologickém pasu z let 2011 a 2012 považuje za podezřelé, informovala už vloni v červnu. Za tu dobu angažoval 28letý cyklista už tři experty ze tří různých zemí, aby mu pomohli výsledky analyzovat, a od všech tří získal potvrzení, že jeho hodnoty jsou v pořádku.

„Nikdy jsem nedopoval,“ brání se. Přesto UCI nepřesvědčil. S koncem června mu vyprší prodloužená lhůta, ve které se měl rozhodnout, jak postupovat. Následně mu hrozí disciplinární řízení.

Cyklisté vesměs svoje biologické pasy svěřují k pravidelné kontrole týmovým doktorům, kteří pečlivě sledují vkládané hodnoty. „Osobně ani nevím, co bych tam měl vidět. Nevím, co je anomálie,“ tvrdí slovenský závodník Peter Velits.

Stejně tak podléhají kontrole lékařů i biologické pasy ve stáji Tinkoff-Saxo, za kterou jezdí Kreuziger. Proto její manažer Stefano Feltrin trvá na tom, že je Kreuziger nevinný. Sice ho nesuspendoval, ale zároveň ho ani nebude nominovat k závodům.

„Tohle jsou otázky na dlouhou debatu. Je to problém, nelíbí se mi to. Přece se může stát každému, že bude nemocný, bude tam (v biologickém pasu) mít jiné hodnoty, rozházené z jakéhokoliv důvodu. Ale musí to být vyřešené, nesmí se to táhnout takhle dlouho,“ pokračuje Leopold König.

Také jeho odběry, evidované v elektronickém rejstříku, kontroluje týmový lékař.

„Neumím si představit, co by následovalo, kdyby tam byly nějaké nesrovnalosti. To je potom na dalších lidech, aby to posoudili. Dostat se do pozice, kde si nedovedete vysvětlit důvod problému, je samozřejmě hrozně těžké i pro daného závodníka psychicky. Prakticky se může stát, že vás budou obviňovat, bude na vás kaňka, ale vy si budete absolutně vědom toho, že jste se ničeho nedopustil. To je hodně ošemetné,“ varuje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud