6. srpna 2014 • 16:39

Závod Kolem Polska má za sebou čtvrtou etapu. Vakoč stále vede

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklista Petr Vakoč uhájil žlutý trikot lídra závodu Kolem Polska i po 4. etapě, v níž dojel do cíle v Katovicích celý peloton pohromadě a rozhodoval závěrečný spurt. Po pondělním triumfu v úniku má dvaadvacetiletý Čech v čele závodu WorldTour náskok 26 sekund. Cílem projel po 236 kilometrech jako první Belgičan Jonas Van Genechten ze stáje Lotto Belisol.



Přestože v závěru závodu se několik cyklistů pokusilo o únik, nakonec se rozhodovalo na cílové čáře. Van Genechten zhruba s náskokem metru a půl porazil Itala Jacopa Guarnieriho z Astany a třetího Slovince Luku Mezgece z týmu Giant-Shimano.

"Poslední část etapy byla o načasování. Nebyl jsem v nejlepší pozici mezi desítkou, ale dokázal jsem se tam dostat zezadu díky vysoké aktuální rychlosti," uvedl vítěz. Před etapou si totiž nechal nainstalovat nový převodový tác s 54 zuby. "To možná rozhodlo."

Vakoč se blýskl nečekaným triumfem ve 2. etapě s cílem ve Varšavě. Po závěrečných 30 km v úniku oblékl žlutý trikot a pojede v něm i čtvrteční etapu dlouhou 190 km na Štrbské pleso, která bude první horskou zkouškou.

Český závodník, který hájí barvy stáje Omega Pharma-QuickStep, dojel dnes na 38. pozici ve stejném čase jako vítěz a do dalšího průběhu závodu si věří.

"Mohu ten žlutý dres udržet i v horách," věří český cyklista. "Ten poslední kopec dobře znám, protože jsem tam jel závod Kolem Slovenska," připomněl stoupání s maximálním sklonem 16 stupňů. "To mi sedí, protože to je prudké, ale krátké," prohlásil Vakoč. "Ale je jasné, že obzvlášť jezdci Tinkoff-Saxo budou silní, pojedou na Rafala Majku, aby celý závod vyhrál," upozornil.

Na druhou pozici průběžného celkového pořadí se díky bonusovým sekundám posunul Rakušan Matthias Krizek (Cannondale). Třetí je Bělorus Jevgenij Hutarovič, která má na Vakoče ztrátu 27 sekund.

V pátek prověří jezdce okruhy v okolí Tatranské Bukoviny na polské straně Tater a v sobotu závod uzavře pětadvacetikilometrová časovka v Krakově.

Cyklistický závod Kolem Polska (WorldTour) - 4. etapa Tarnóv - Katovice (236 km):
1. Van Genechten (Belg./Lotto Belisol) 5:43:29, 2. Guarnieri (It./Astana), 3. Mezgec (Slovin./Giant-Shimano), 4. Modolo (It./Lampre-Merida), 5. Hutarovič (Běl./AG2R), 6. Appollonio (It./AG2R), ...38. Vakoč (ČR/Omega Pharma-Quick Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Vakoč 20:34:24, 2. Krizek (Rak./Cannondale) -26, 3. Hutarovič, 4. Bos (Niz./Belkin), 5. Mezgec, 6. Van Genechten všichni -27.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud