Ilona Kolářová
30. ledna 2015 • 07:23

Tábor čeká o víkendu MS v cyklokrosu. Nash myslí na medaili

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdeněk Štybar si vyzkouší jen roli komentátora za mikrofonem. Jeho kolegové z české reprezentace jsou uprostřed generační výměny, ti mladší ještě nedorostli. A tak pozornost domácích fanoušků na víkendovém MS v cyklokrosu v Táboře na sebe zcela strhne Kateřina Nash. Mezi hlavní favoritky na cenný kov jezdkyni žijící v USA řadí dosavadní skvělé výsledky v terénu. Sama připouští, že prožívá nejúspěšnější cyklokrosovou sezonu v kariéře.



Už sobotní program světového šampionátu dostává pořádný náboj. Kateřina Nash chce zapomenout na čtvrté místo z minulého MS v Táboře před pěti lety a také na smůlu, kvůli níž přišla o bronz při svém posledním startu na MS v Louisville 2013. Právě sedmatřicetiletá jezdkyně je v Táboře zřejmě jedinou českou nadějí na zisk mistrovského titulu. Nebrání se tomu.

„I já myslím na medaili. Do závodu musím jít s tím, že chci to nejvyšší a pak se uvidí, jak to dopadne. Určitě nevyrážím na trať s tím, že chci dojet do desítky,“ prohlásila.

Cítí se ve formě. V generálce na mistrovství světa na Světovém poháru v Hoogerheide 25. ledna obsadila druhé místo, českou mistryni v nizozemském bahně porazila jen Italka Eva Lechnerová.

„To druhé místo před pár dny je potvrzením toho, že trénink probíhá v pohodě. Jsem zdravá, vše je tak, jak má být,“ pochvalovala si Nash, která si ze tří startů v seriálu SP připsala jedno vítězství a dvě druhá místa. Zatápěla dříve neohroženým soupeřkám, smetla i suverénku Marianne Vosovou, sedminásobnou mistryni světa.

„Jsem hrozně spokojená s tím, jakou jsem měla sezonu, byla zřejmě nejlepší v kariéře. Doufám, že to bude ještě pár dnů pokračovat,“ řekla. Příčinu vidí v tom, že si po několika letech dopřála dlouhou pauzu po skončení sezony na horských kolech. „Od té doby se cítím skvěle a zatím jsem neměla žádný výpadek,“ připomněla.

Česká bikerka Kateřina Nash Česká bikerka Kateřina NashFoto iSport.cz

Často v minulosti slýchávala, že ji o lepší umístění připravil horší start. „Myslím, že to až tak špatné není. Na druhou stranu na tom léta pracuji. Pořád ale preferuju mít lepší finiš než start,“ uvedla Nash, která bude startovat z první řady, což je pro ni výhoda. „Raději vyrazím desátá a dojedu první, než abych vyrazila první a pak dojela patnáctá,“ smála se.

Jihočeskou trať dobře zná. „Velké změny oproti minulosti se nestaly. Je dobré, že se vracíme na známou trať, člověk se na ní může připravovat i během závodů. Byla jsem v Táboře již v prosinci. Teď je to podmáčenější, ale to se může ještě změnit.“

Z USA, kde žije, přiletěla minulý čtvrtek, ve středu si trať poprvé osahala. Tlak okolí si jako hlavní medailová naděje českého týmu nepřipouští. „Zatím je to spíše příjemné. Nastupuju na start s tím, že na medaili mám, ale nikdo z nás neví, co se může dopředu stát. Na sportu je krásné, že nás může být pět favoritek a pak vyhraje někdo úplně jiný,“ řekla.

Že by z tlaku okolí nemohla před závodem usnout, se neobává. „Časově jsem se už z Ameriky srovnala. Vzbudím se kolem osmé, pak snídaně. Kolem jedenácté se budu chtít dostat do dějiště závodu. A po závodě juniorů se půjdu podívat, jak bude trať vypadat, jak to bude projeté. Zhruba hodinu před startem se budu rozjíždět na válcích a soustředím se na start,“ popsala svůj program před závodem.

Program MS v Táboře:

Sobota 31. ledna:

11.00 – junioři
14.00 – ženy

Neděle 1. února:

11.00 – muži U23
14.00 – muži elite

Rituály se nezatěžuje. „Žádný talisman nemám, protože nejsem nijak pověrčivá. Nemám potřebu si přidávat něco, abych neměla čistou hlavu při startu. Určitě si nehlídám, jakou nohou ráno vstávám z postele. Jediným mým rituálem je asi to, abych byla včas na trati,“ vysvětlila.

Věří, že i při neúčasti Zdeňka Štybara si najde cestu k trati hodně diváků. „V neděli už nebudu závodit, ale budu na trati, tak kdyby mě fanoušci chtěli pozvat na pivo nebo na panáka, nechám se přemluvit,“ prohlásila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud