31. ledna 2015 • 15:20

Nash medaili nezískala. Naději rozmetaly pády v posledním kole

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kateřina Nash vysněnou medaili na mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře nezískala, po dvou pádech v posledním kole dojela pátá. Vyhrála Francouzka Pauline Ferrandová-Prévotová, úřadující světová šampionka na silnici.



Sedmatřicetiletá Nash bojovala o cenný kov na rozbahněné trati do poloviny závěrečného kola, kdy sváděla souboje s nizozemskou hvězdou Marianne Vosovou. Před pravotočivou zatáčkou ji však postihl pád, kromě Vosové se před ní dostala ještě Britka Nikki Harrisová a rozhozená česká reprezentantka skončila na zemi poté ještě jednou krátce před nájezdem do cílové rovinky na silnici.

"Měla jsem zmrzlé ruce, bylo v tom i to napětí posledního kola. Vzala jsem za to, protože jsem cítila medaili. Musela jsem něco udělat, abych nejbližším pronásledovatelkám unikla, ale nevyšlo to," komentovala Nash klíčové okamžiky závodu. Prachatické rodačce se nepodařilo vylepšit čtvrté místo z předchozího MS v Táboře v roce 2010 a její jedinou cyklokrosovou medailí zůstává bronz ze šampionátu v roce 2011 v St. Wendelu.

O titul svedly souboj Ferrandová-Prévotová se světovou jedničkou a vítězkou Světového poháru Cantovou, přičemž více sil měla nakonec i přes pád Francouzka.
"Je to divný pocit, vzít si ten dres, co patří Marianne. Je to taková moje učitelka. Jsem samozřejmě moc šťastná, ale vím, že příští rok to bude zase těžká bitva," řekla na tiskové konferenci Ferrandová-Prévotová, která jezdí společně s Vosovou v týmu Rabo-Liv.

Kateřina Nash projíždí kolem fanoušků na domácím MS v Táboře
Kateřina Nash projíždí kolem fanoušků na domácím MS v Táboře

Dvaadvacetiletá cyklistka potvrdila svou univerzálnost po loňském triumfu v závodě s hromadným startem na MS na silnici a zisku zlata mezi jezdkyněmi do 23 let na ME na horských kolech.

"Nejdřív jsem jezdila cyklokros jen proto, abych se připravovala na silniční sezonu, ale docela mi to šlo, tak jsem si řekla, proč to nezkusit. Myslím, že v ženské cyklistice to je možné kombinovat i dlouhodoběji. Zatím to funguje a není důvod to měnit," uvedla Ferrandová-Prévotová.

Pro bronz si s odstupem 15 sekund dojela světová šampionka z předchozích šesti let a celkem sedminásobná mistryně světa Vosová, jejíž start v Táboře do poslední chvíle ohrožoval zánět podkolenní šlachy. Harrisová byla se ztrátou 20 sekund čtvrtá, zklamaná Nash dojela do cíle 36 sekund po vítězce.

Ze hry o medaile vypadla záhy po brzkém pádu Italka Eva Lechnerová, vítězka posledního závodu Světového poháru v Hoogerheide. Smůlu se spadlým řetězem měla Martina Mikulášková, na zemi se hned v prvním kole ocitly Karla Štěpánová s Nikolou Noskovou. Mikulášková i přesto dojela na 16. příčce a byla po Nash druhou nejlepší Českou.

"Spadl mi řetěz, udělala se mi tam smyčka a omotal se kolem kliky. Ta ztráta byla obrovská, jela jsem poslední... Pak jsem jela s tím, že nemám co ztratit. Čekala jsem, že budu lepší, ale nechala jsem tam všechno. Takže jsem spokojená i nespokojená," uvedla Mikulášková.

"Podmínky byly těžké, ale stejné pro všechny. Na nic si nestěžuju, trať se mi strašně líbila, jen moje kondice není v posledních třech týdnech optimální. Bylo to o tom udělat co nejmíň chyb. Padaly jsme skoro všechny, brzdit se na tom ledu opravdu nedalo. Bylo to jen o tom jet na správné pozici a vyhnout se pádům," řekla jednadvacátá Pavla Havlíková.

Hodně krvavá kolena si do cíle přivezla Štěpánová. "Těch pádů bylo opravdu mnoho, jen v prvním kole jsem spadla třikrát. Počítat jsem je přestala u pátého. Bylo to jen o tom udržet se v sedle, což se mi moc nedařilo. Ještě nikdy v životě mi to takhle neklouzalo. Ale doma se závod nevzdává," prohlásila 43. žena v cíli.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:

Ženy: 1. Ferrandová-Prévotová (Fr.) 49:10, 2. Cantová (Belg.) -1, 3. Vosová (Niz.) -15, 4. Harrisová (Brit.) -21, 5. Nash (ČR) -36, 6. Chainelová-Lefévreová (Fr.) -56, 7. Wymanová (Brit.) -1:21, 8. Van Loyová (Belg.) -1:35, 9. Majerusová (Luc.) -1:54, 10. De Boerová (Niz.) -1:56, ...16. Mikulášková -3:01, 21. Havlíková -3:19, 36. Nosková -5:48, 43. Štěpánová (všechny ČR) -8:37.

Junioři: 1. Andreassen (Dán.) 42:24, 2. Iserbyt (Belg.) -40, 3. Gulickx (Niz.) -41, ...33. Vojíř -3:56, 37. Matějček -4:12, 45. Jelínek -4:34, 49. Kunt -5:16, 68. Březina (všichni ČR) -1 kolo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud