10. září 2015 • 13:40

Hop, nebo trop! Sáblíková sází ve hře o Rio na MS jen na časovku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Směr Richmond nabrala dnes Martina Sáblíková, která bude v dějišti světového šampionátu silničních cyklistů na východě USA usilovat za necelé dva týdny o vysněné místo na letní olympiádě v Riu. Nakonec pouze v časovce (22. září), do rizika, jež obnáší silniční závod s hromadným startem, se pouštět nechce. Přiznala však, že ani profil třicetikilometrové časovky ji příliš nepotěšil.



Souboj s chronometrem se totiž pojede především po rovině a bude vyžadovat hodně techniky. "Když jsem si tu trať prohlížela podrobně na plánku, tak mi moc dobře nebylo, protože ty technické pasáže tam budou hodně velké," řekla Sáblíková na dnešní tiskové konferenci v Praze.

"Je to rovina, ale na rovině jsem trénovala teď ten poslední měsíc, takže ta by mě překvapit neměla. Technická pasáž bude pro mě ale hodně náročná, takže se těším, až dorazí René Andrle a ukáže mi, jak to najíždět. Uděláme proto maximum," vyhlížela trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení spolupráci s bývalým silničním profesionálem.

Ohledně silničního závodu už je napevno rozhodnutá, že ho nepojede. "Přijde mi, že to je taková motanice ve městě. Je tam také hodně zatáček a to pro mě v balíku není, to nebudu riskovat. Veškeré úsilí míří do časovky. Hop, nebo trop," prohlásila Sáblíková.

Připouští, že ve svých 28 letech bere Rio de Janeiro jako patrně poslední možnost okusit také atmosféru letních her. "Myslím, že ano. A beru to tak, že jsem šanci dostala. Buď ji propásnu, nebo ne. Život půjde dál, je to jen sport. Budu žít svůj život dál," uvedla Sáblíková.

Až tak úplně černobílé to však také není. "V Soči na zimní olympiádě to bylo ještě o něco horší, ale na dnešek jsem spala jen tři a půl hodiny a budila se, jestli mám všechno. Takže i když se snažím to potlačovat, že je mi to jakoby jedno, tak mi to samozřejmě až tak jedno není. Mozek to bere jinak," připustila Sáblíková.

Sáblíková vyráží na cyklistické MS: Chci na letní olympiádu
Video se připravuje ...

Vyráží dřív, aby zažehnala krizi

Sama před sebou však může mít čisté svědomí. S trenérem Petrem Novákem splnění cíle kvalifikovat se na olympijské hry hodně podřizují. I proto nabrali kurs zámoří po ose Amsterodam - New York - Richmond s tak velkým předstihem.

"Vzhledem k tomu, že časovka začíná ve dvě hodiny odpoledne, tedy v čase, kdy je osm hodin u nás, a já se znám s těmi časovými posuny... V osm večer mám závodit, přitom to člověk tady ani netrénuje," vysvětlila Sáblíková brzký přesun do dějiště šampionátu.

Aklimatizace bude důležitý faktor, v Richmondu ale bude i normálně trénovat. "To se nemění. Mívám však třeba sedmý nebo desátý den krizi, tak aby už byla zažehnaná a nepotkala mě při mistrovství světa," doplnila Sáblíková.

Zatímco v minulosti jezdila na světový šampionát poté, co měla v nohách na kole 2500 až 3000 kilometrů, letos je to dvojnásobek. "Je to trošku jiné. Na časovce je z toho možná polovina kilometrů. Doufám, že to bude znát. Snažili jsme se na tom zapracovat," přiblížila Sáblíková.

Věří, že v pravý čas přijde i optimální forma. "Poslední týden jsem se cítila hrozně unavená, protože v Livignu jsme opravdu docela dřeli na té časovce a jezdila jsem denně 30 kilometrů na čas, někdy i dvakrát denně. Bylo to hodně náročné, ale doufám, že se ta forma podaří na ten závod načasovat," přála si Sáblíková.

"Kdyby vyšla ta desítka redukovaného pořadí, bylo by to naprosto super. Hlavní cíl je kvalifikovat se do Ria. Kdyby bylo náhodou něco jiného dalšího, bylo by to nad plán, ale nepředbíhejme," nechtěla Sáblíková podléhat přílišnému optimismu.

Připustila ale, že pocity jsou v porovnání s rychlobruslením přece jen o trochu jiné. "Ne snad, že bych tam měla své jisté, ale už jsem tam něco dokázala. Na druhou stranu je dobré, že se mám kam vrátit - sportem číslo jedna je pořád rychlobruslení. Ale když už tam jedu a nedopadne to, budu samozřejmě zklamaná, to bych nemohla říci nic jiného," uzavřela Sáblíková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud