20. září 2015 • 22:34

Časovky družstev na cyklistickém MS vyhrály BMC a Velocio-Sram

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stejné vítěze jako před rokem měly časovky družstev na mistrovství světa v silniční cyklistice v americkém Richmondu. Závodu mužů dominoval favorizovaný domácí tým BMC, mezi ženami vyhrála těsně sestava Velocio-Sram.



Obhájci titulu z BMC vyrazili na trať dlouhou téměř 39 kilometrů jako poslední a vedli si bezchybně. Šestičlenná sestava, v níž úspěšné kvarteto z loňska Rohan Dennis, Silvan Dillier, Daniel Oss a Manuel Quinziato doplnili Taylor Phinney a Stefan Küng, byla nejrychlejší na všech mezičasech.

Možná největší radost měl Phinney. Elitní americký časovkář si mohl vychutnat první opravdu velký úspěch poté, co si loni koncem května na domácím šampionátu zlomil holenní a lýtkovou kost a v ohrožení byla tehdy jeho další kariéra.

"Měl jsem to v poslední době jak na horské dráze, takže je fantastické, že se nám podařilo vyhrát. Byl to náš velký cíl. Šlo o hodně těžký závod, ale dokázali jsme to," jásal Phinney.

BMC prolétl trať za 42 minut a necelých osm vteřin průměrnou rychlostí 54,97 km/h. Na druhý Ettix-Quick-Step najel téměř 11,5 vteřiny. Zaměstnavatel Zdeňka Štybara a Petra Vakoče, kteří časovku nejeli, si i tak polepšil. Před rokem ve španělské Ponferradě bral bronz.

S půlminutovým odstupem za vítězem skončila jako třetí stáj Movistar. V černou můru se změnil boj o medaili pro loni pátý tým Tinkoff-Saxo, který měl v sestavě i slovenskou hvězdu Petera Sagana. Michael Rogers a Michael Valgren o sebe ve velké rychlosti zavadili kolem a skončili otřesení na zemi, což vyústilo v poslední 27. příčku.

V ženské kategorii se od roku 2012, kdy se časovka družstev v této podobě jela poprvé, radoval počtvrté stejný tým. Velocio-Sram navazuje pod novým sponzorem na obhájce zlata Specialized-lululemon.

Dnešní vítězky byly na stejně dlouhé trati, jakou absolvovali muži, nejrychlejší na prvních dvou mezičasech, ale při třetím ztrácely tři vteřiny na tým Boels Dolmans. Přišel však skvělý závěr a v cíli náskok více než šesti sekund. Závodnice Boels Dolmans mají stříbro, o dalších 56 vteřin za nimi skončily zástupkyně stáje Rabo-Liv.

"Jsem nadšená, že jsme dokázaly znovu vyhrát. Věděly jsme, že soupeřky jsou neustále silnější a silnější a že budeme muset bojovat o obhajobu až do úplného konce. Věděly jsme díky mezičasům, jak jsme na tom, poslední tři kilometry nám trenér jen neustále opakoval, že musíme bojovat. Byl to hodně těsný závod," uvedla Lisa Brennauerová, která byla ve vítězné sestavě i v minulých dvou letech.

Časovka družstev:

Muži (38,8 km): 1. BMC Racing (Dennis, Dillier, Küng, Oss, Phinney, Quinziato) 42:08, 2. Ettix-Quick-Step -11, 3. Movistar -30, 4. Orica-GreenEdge -54, 5. Giant-Alpecin -1:04, 6. LottoNL-Jumbo -1:17.

Ženy (38,8 km): 1. Velocio-Sram (Amialiusiková, Brennauerová, Canuelová, Guarischiová, Krögerová, Worracková) 47:36, 2. Boels Dolmans -6, 3. Rabo-Liv -56.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud