Jiří Punčochář
30. září 2015 • 12:30

Saganův sjezd na trubce? Svět ho bude kopírovat. A víc padat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští cyklisté sice na vytouženou medaili na mistrovství světa nedosáhli, účastníky boje o zlato však přece jen částečně byli. Díky tomu, že česká a slovenská výprava v Richmondu spojily svoje síly, měli Češi zblízka pohled na přípravu vítězného Petera Sagana. To, co rodák ze Žiliny předvedl, bude mít podle některých z nich dokonce dopad na styl závodění v budoucnosti.



Český talent Petr Vakoč jel na cyklistické mistrovství světa s úplně jinými ambicemi než vzdát závod kvůli tomu, že po pádu jiných jezdců musel měnit kolo, ztratil kontakt s pelotonem a i smysl trápení na náročné trati.

„Sám jsem nespadl, ubrzdil jsem to. Ale dojíždějící kluci za mnou mi poničili zadní kolo a přehazovačku. Čekal jsem na výměnu kola, auto bylo dost vzadu, vzalo to dost času,“ popsal potíže Vakoč. „Tou dobou už se hodně závodilo. Já jsem jedno kolo jel za doprovodnými auty, ale pak se pole roztrhalo ještě víc a už jsem se nedokázal dostat do první skupiny,“ dodal v úterý po návratu domů.

Poté, co se dopravil do depa, měl alespoň možnost sledovat závěr závodu v televizi. Podobně jako diváci si ho užil se vším všudy. Výkon Petera Sagana českého mladíka nadchl.

Američani se mohli ze Sagana zbláznit

„Bylo to neskutečný. Američani se mohli zbláznit, když si tam Peter sedl na rám a začal šlapat. Neskutečný, famózní výkon. Tam ho fanoušci milují,“ vracel se Vakoč ke strhující Saganově jízdě, okořeněné technicky bravurně zvládnutým sjezdem téměř vleže na rámu kola.

Tenhle prvek Sagan dokonale ovládá a Vakoč se domnívá, že po jeho vzoru ho bude v budoucnu zkoušet praktikovat víc závodníků. Všichni vidí, kolik času se dá získat ve sjezdu a že se nejen ve stoupání dá rozhodnout závod.

„Akorát si myslím, že se bude o dost víc padat,“ očekává Vakoč.

VIDEO | Podívejte se na Saganův triumf na MS (jízda na rámu třeba v čase 1.45)

Se Saganovou reprezentací Češi na mistrovství světa spolupracovali, kvůli nákladům se dělili o přepravu, tu a tam využili služeb mechaniků týmu Tinkoff -Saxo, za který vedle slovenského mistra světa závodí i Roman Kreuziger. Na závěr pak pomohli Saganovi i oslavit zlato. Protože bydleli na stejném hotelu, přiťukli si s vítězem pivem.

„Někteří kluci se s Peterem i fotili. Z naší strany to nebylo nic divokého, ale co se Slováků týká, tak někteří z nich měli při slavení viditelně více sil než Sagan ve finiši,“ podotkl Vakoč.

Krásná Saganova přítelkyně Katarína Smolková.
Krásná Saganova přítelkyně Katarína Smolková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud