31. ledna 2016 • 18:40

Zlomový skandál! Belgičanku chytili na MS s motorem v kole

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) vyšetřuje belgickou závodnici Femke van den Driesschovou, u níž během sobotního závodu na mistrovství světa v Heusden-Zolderu odhalila motorek v kole. Van den Driesschová byla pasována na jednu z favoritek závodu žen do 23 let, nakonec ho nedokončila. V rozhovoru pro belgickou televizi Sporza se hájila, že inkriminované kolo nebylo její.



O možnosti uložení motorového pohonu uvnitř rámu se ve světě cyklistiky v minulosti již několikrát spekulovalo, a to i u velkých jmen, jako je například Fabian Cancellara. Devatenáctiletá Van den Driesschová může být první, kdo byl skutečně přistižen přímo při činu. A pokud by se podvod prokázal, mohl by ji vyjít velmi draho.

Podle pravidel pro tento případ prohřešku, které UCI loni zcela jasně nastavila, hrozí Belgičance zákaz činnosti po dobu minimálně šesti měsíců a pokuta v rozsahu 20 až 100 tisíc švýcarských franků. Provinění týmu je ohodnoceno rovněž minimálně šestiměsíční suspendací, ale rozsah finanční pokuty je od 100 tisíc až do milionu švýcarských franků.

"Cítím se kvůli tomu opravdu hrozně," řekl belgické televizi Sporza Rudy de Bie, trenér reprezentačního týmu cyklokrosové velmoci, na jejímž území se letošní šampionát konal. "Je to ostuda a potupa. Nikdy bych si nepomyslel, že se něco takového může stát v našem týmu. Proč jezdec něco takového udělá? Navíc v tak mladém věku. A kdo je za to zodpovědný? Jsem z toho za ni v rozpacích," přiznal De Bie.

Jde o technologický doping

Zdálo se, že komisaři UCI šli v sobotním klání nově zavedené kategorie na MS vcelku najisto - Van den Driesschové odebrali kolo po prvním odjetém okruhu. Ta sice v závodě pokračovala, ale po čtvrtém okruhu z něj odstoupila, údajně kvůli přetrženému řetězu.

Po odebrání kola v depu bylo testováno zařízením, jež připomíná tablet. "Když jsme sundali sedlo, v sedlovce pod ním byly elektrické kabely. Když chtěli sundat středové složení, což za normálních okolností není nijak obtížné, nešlo to, bylo to přilepené. A uvnitř byl motor," popsala Sporza průběh testování.

"Není tajemstvím, že jsme v tom kole našli motor. Jde v podstatě o technologický doping. UCI se snaží zamezit jakýmkoli podvodům a naopak chránit ty, co nepodvádějí. Včera jsme otestovali mnoho kol a jedno jsme díky nové metodě testování odchytili. Zkoumáme, za jakých okolností celá ta věc funguje," potvrdil na tiskové konferenci šéf UCI Brian Cookson.

"Vzkaz pro všechny, kteří by zvažovali, že se vydají stejnou cestou, zní: Chytíme tě. Dříve nebo později tě chytíme. A bez ohledu na to, kdo jsi, budeš potrestán. Technologický podvod je neakceptovatelný," zdůraznil Cookson.

Mladá závodnice ale v emotivním televizním rozhovoru tvrdila, že kolo nebylo její. "Byla jsem překvapená, když jsem tam to kolo viděla. To není moje kolo. Stala se chyba," vyprávěla se slzami v očích a s otcem po boku. Trvala na tom, že v jejím závodním kole žádný motorek nebyl. "Mohou zkontrolovat všechno: všechna moje krosová i silniční kola. Nic nenajdou. Tím jsem si stoprocentně jistá," dodala.

Motorizované kolo, které mělo stejný design jako její bicykly, prý patřilo jejímu kamarádovi. Ten ho při závodě zřejmě zaparkoval poblíž kamionu mechaniků. "Moji mechanici ho očistili a dali do kamionu. Museli si myslet, že to bylo moje kolo. Ale já nevím, jak se to stalo," hledala vysvětlení záměny Van den Driesschová.

Femke Van den Driesschová byla pasována na jednu z favoritek závodu žen do 23 let, nakonec ho vůbec nedokončila
Femke Van den Driesschová byla pasována na jednu z favoritek závodu žen do 23 let, nakonec ho vůbec nedokončila

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud