29. května 2016 • 13:00

Vražedné motorky! Cyklistu srazila letos podruhé, krvácí do mozku

Autor: jip, rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Belgický cyklista Stig Broeckx je po další nehodě motocyklu s pelotonem, která se tentokrát stala během závodu Kolem Belgie, s krvácením do mozku v kómatu v nemocnici v německých Cáchách. Jezdec stáje Lotto-Soudal je jednou z obětí havárie, do níž byly zapleteny dokonce dva motocykly a celkově devatenáct cyklistů. Navíc to pro něho letos není první srážka s motorkou…



Sobotní etapa závodu byla nakonec zrušena, do té nedělní závěrečné cyklisté Lotto-Soudal nenastoupili. „Stalo se to strašně rychle. Nemohl jsem udělat nic, abych se střetu vyhnul,“ řekl Fredrik Ludvigsson, jeden ze závodníků zasažených tímto masakrem. Doprovodná motorka údajně narazila do druhé, stojící na kraji silnice, a odraz ji nasměroval přímo mezi skupinu jezdců.

Další děsivá cyklistická nehoda s motorkou si při závodě Kolem Belgie vyžádala 19 zraněných
Další děsivá cyklistická nehoda s motorkou si při závodě Kolem Belgie vyžádala 19 zraněných

Událost, jakých je v posledních měsících neskutečně mnoho, spustila okamžitou bouři nevole mezi cyklisty po celém světě.

„To, co je potřeba IHNED uspořádat, je sezení u kulatého stolu s UCI (mezinárodní cyklistická unie), řediteli závodů a zástupci jezdců, a nastolení bezpečnostních pravidel pro KAŽDÝ závod,“ napsal na Twitter mistr světa v časovce Tony Martin.

Broeckxe dostala motorka už podruhé

Řízením osudu se Stig Broeckx stal obětí srážky s motorkou letos už podruhé. V únoru ho jedna srazila během závodu Kuurne-Brussels-Kuurne, na trať se vrátil až v dubnu. „Je ostuda, že se něco takového může stát. Nemělo by to nikdy být součástí cyklistiky, naše bezpečnost by měla být na prvním místě a je potřeba vyvodit závěry,“ zlobil se tehdy.

VIDEO | Podívejte se na únorovou Broeckxovu srážku s motorkou


Teď je šestadvacetiletý cyklista opět v nemocnici a jeho stav je vážný. Týmový lékař v sobotu večer oznámil, že na dvou místech krvácí do mozku, neutrpěl prý ale žádnou frakturu lebky. Podle posledních zpráv je v kómatu, ale nepotřeboval žádnou akutní operaci. Má také zlomený oční důlek.

„V této situaci je velmi těžké sdělovat nějaké prognózy na jeho úplné uzdravení. Dalších 24 hodin ho musí lékaři velice pečlivě sledovat,“ prohlásil Servaas Bingé. Týmový manažer Marc Sergeant za Broeckxem byl v nemocnici a na Twitteru děkoval francouzskému cyklistovi Loicu Chetoutovi z týmu Cofidis, který po nehodě zraněnému soupeři okamžitě poskytl první pomoc.

Manažer cyklistického týmu Lotto-Soudal Marc Sergeant v nemocnici v německých Cáchách, kam převezli zraněného Stiga BroeckxeFoto Profimedia.cz

Jako 10 safety carů

Požadovaná bezpečnost cyklistů místo zlepšení dostala tvrdou ránu poté, co na následky střetu s motorkou v březnu zemřel Belgičan Antoine Demoitié. Každá další podobná událost je proto přijímána s rostoucí averzí.

„Nemůžu věřit tomu, že tuhle zprávu slyším znova,“ posteskl si John Degenkolb, loňský vítěz Paříž-Roubaix.

„Potřebujeme takové řidiče motorek, kteří budou opakem nás cyklistů: klidní, trpěliví a přiměření,“ reagoval Tom Dumoulin, nedávný vedoucí jezdec na Giru. Řidiče motorek vyzval: „Potřebujeme vás pro naši bezpečnost. Ne abyste si v zatáčkách pořádali svoje vlastní závody a předjížděli peloton.“

Počet motorek v cyklistických závodech přirovnal k situaci, kdy by v závodě F1 bylo deset safety carů. „A řídil by je každý držitel řidičáku, který by si vyplnil přihlášku,“ přisadil si Dumoulin.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud