24. června 2016 • 11:35

Čáslavská píše šéfovi MOV kvůli Sáblíkové: Povolte jí Rio!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská vítězka Věra Čáslavská se v osobním dopise přimluvila u předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha za umožnění startu Martiny Sáblíkové na hrách v Riu de Janeiro. Někdejší gymnastka požádala německého funkcionáře o "nalezení schůdné dodatečné cesty" k tomu, aby hvězdná rychlobruslařka mohla nastoupit do cyklistické časovky. Podpisy připojili i další čeští olympijští šampioni Věra Růžičková, Dana Zátopková a Jiří Daler.



" Sáblíkovou znám jako sportovkyni s velkým srdcem. Její morální a sportovní vzor je skutečným symbolem olympionismu, a proto se společně s přáteli velmi přimlouvám a prosím," napsala Čáslavská.

Současně připomněla redukované deváté místo Sáblíkové na loňském mistrovství světa, po němž v České republice zavládlo přesvědčení, že si zajistila olympijský start. Při zveřejnění kvalifikovaných zemí však vyšlo najevo, že ČR žádné účastnické místo nezískala. Cyklistický svaz, který podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií, i Český olympijský výbor začaly kauzu řešit, ale případ nejspíš skončí u mezinárodní arbitráže CAS.

"Pochybením Českého svazu cyklistiky, který si mylně vyložil kvalifikační kritéria UCI, má však Sáblíková dveře do Ria prozatím zavřené. Nedomníváme se, že řešit tuto kauzu právní cestou je nejvhodnější. Ve svém sportovním životě jsme vždy vsázeli na fair play jednání přímo na sportovišti a věřili jsme olympijské myšlence," uvedla Čáslavská.

Sáblíková nenašla v časovce konkurenci
Sáblíková nenašla v časovce konkurenci

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud