22. července 2016 • 11:37

Sáblíková poletí do Ria! Návrat bez startu je ale strašákem, přiznala

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Martina Sablíková se v pátek dopoledne po jednání s trenérem Petrem Novákem a zástupci agentury Sport Invest rozhodla odcestovat do Rio de Janeira, kde se bude připravovat na olympijskou cyklistickou časovku a zároveň čekat na rozhodnutí mezinárodní sportovní arbitráže CAS, které by jí mohlo start na olympiádě umožnit.



Sáblíková , trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení, se domnívala, že si devátým místem v redukovaném pořadí časovky na loňském mistrovství světa zajistila olympijský start. Při zveřejnění kvalifikovaných zemí však před necelými dvěma měsíci vyšlo najevo, že ČR žádné účastnické místo nezískala. Cyklistický svaz podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií.

Česká strana se následně snažila všemi možnými cestami dosáhnout toho, aby mohla Sáblíková v Brazílii startovat. Dokonce za ni orodoval prezident Miloš Zeman, jenž napsal dopis šéfovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi se žádostí o divokou kartu. Všechna snaha dosud vyzněla naprázdno. S variantou zkráceného řízení, tzv. "ad hoc" arbitráže s jedním rozhodcem, neuspěl ani uznávaný expert na sportovní právo Jan Šťovíček.

Tuto cestu navrhoval Mezinárodní cyklistické unii (UCI) s ohledem na časovou tíseň, neboť olympiáda začne již 5. srpna. UCI ji však zamítla a stejně reagovala také na žádost o přehodnocení zamítavého postoje. V případě zvláštního panelu, který začne zasedat 10 dnů před začátkem her a činnost ukončí až v poslední den, ale stačí podaný podnět od české strany.

A rozhodnutí musí být vydáno do 24 hodin. "Když se jedná o tento zvláštní panel, není třeba souhlasu UCI či jiné strany. Výhodou je, že oni prostě musí rozhodnout takhle rychle," řekl dnes ČTK Šťovíček.

I bez jistoty nominace devětadvacetiletá Sáblíková do Ria odletí. "Nebylo to pro mě jednoduché. Možnost startu na letní olympiádě je samozřejmě obrovskou výzvou a zároveň cílem, pro který jsem společně s celým týmem dlouhou dobu tvrdě pracovala. Na druhou stranu nejistota startu v závodě a možnost brzkého návratu domů jsou velkým strašákem," uvedla Sáblíková v prohlášení její agentury Sport Invest.

Toto riziko po dohodě s trenérem Petrem Novákem podstoupí. "Vidím, kolik práce a úsilí bylo mnoha lidí vyvinuto, abych o olympiádě mohla nadále snít. Už kvůli nim a obrovské podpoře svých fanoušků jsem se rozhodla bojovat o jakoukoliv možnost účasti v olympijském závodě," vysvětlila Sáblíková.

Sama přitom již před měsícem na republikovém šampionátu přiznala, že už nevěří ve zvrat. "Všem, kteří se podílejí na současných jednáních i všem těm, kteří mi drží palce, bych chtěla moc poděkovat. Bez této podpory bych se už naděje na start v Brazílii dávno vzdala," přiznala Sáblíková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud